Zakumaj.pl

Smaczne pająki z lizaków na Halloween

Smaczne pająki z lizaków na Halloween

Przekąski na Halloween potrafią być wyjątkowo kreatywne. Nie tylko kupne, ale również te, które można zrobić samodzielnie. Jednymi z ciekawszych są pająki, proste, zabawne i nadające się zarówno na ozdobę, jak i do jedzenia. Szczególnie mocno ucieszą dzieci, które są wielbicielami lizaków.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przed rozpoczęciem pracy nad pająkami trzeba przygotować odpowiednie składniki. Są wśród nich przede wszystkim:
    * lizaki kulki, np. Chupa Choops,
    * klej,
    * ruchome oczka,
    * wyciory kolorowe (do zakupienia w sklepie papierniczym).
    Lizaków należy przygotować tyle, ile chce się mieć pająków.

  • Pierwszy krok

    Na początku warto podjąć decyzję o tym, jak ma wyglądać pająk. Dotyczy to przede wszystkim liczby posiadanych przez niego odnóży. Bardzo efektownie prezentuje się pająk z głową z lizaka oraz z 8 odnóżami.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Jeżeli wyciory są długie, najlepiej przeciąć je na pół. Za długie nogi nie będą wyglądały zbyt ładnie i pająk będzie przypominał niekształtnego potwora. Krótsze nóżki będą wyglądały lepiej. Po przygotowaniu wyciorów do ich środka przyłożyć patyczek lizaka.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Jeden wycior daje 2 nogi pająka. Chcąc uzyskać ich 8, należy owinąć wokół patyczka 4 kawałki wyciora. Można wybrać po jednym kolorze dla każdego pająka albo mieszać kolorystycznie, żeby ozdoba była ciekawsza.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do główki pająka, czyli lizaka, przytwierdzić po dwa ruchome oczka. Zazwyczaj mają one klej na sobie, jednak jeśli go nie posiadają, można użyć kleju z pistoletu lub Super Glue. Wtedy niezbędne jest uważanie na palce.Tak wykonane pajączki można poustawiać w różnych miejscach stołu jako ozdobę do zjedzenia dla każdego chętnego.