Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na wspaniałą nalewkę wiśniową

Opiekun artykułu: kaprin
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Przepis na wspaniałą nalewkę wiśniową

Przepis na wspaniałą nalewkę wiśniową

W tym roku wiśnie pojawiają się znacznie wcześniej niż zwykle, co pozwala wcześniej myśleć o przygotowaniu pysznej nalewki. Wykonana własnoręcznie, we własnym domu uznawana jest za lepszą od dostępnych w sklepach. Nawet jeśli wcześniej nie wykonywało się samodzielnie takich napojów, nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Przygotowanie nalewki nie wymaga bardzo dużej ilości składników. Nieraz myśl, że trzeba do tego wielu rzeczy, odstrasza przed jej zrobieniem, podczas gdy zebrać trzeba jedynie:
    * 2 kg wiśni,
    * 2 kg cukru,
    * 1,5 l spirytusu o wartości 70%.
    Poza tymi składnikami niezbędny będzie również duży słoik, jak i butelki do przelania gotowej nalewki, żeby móc eksponować ją w spiżarni albo w domowym barku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie wiśnie pozbawić zielonych ogonków i ewentualnych listków. Wysypać na sitko i przepłukać dokładnie zimną wodą, a następnie dać im obeschnąć. Gdy będą już całkowicie suche, rozpocząć drylowanie. Przy wielu nalewkach nie jest to konieczne, jednak w tym przepisie lepiej sprawdzają się wiśnie pozbawione pestek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po tygodniu leżakowania można odcedzić powstały sok. Można zrobić to przez sitko albo przez gazę jałową. Sok powinien znaleźć się w jednym naczyniu, a wiśnie w drugim, nie wolno ich wyrzucać.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do wiśniowego soku dolać resztę spirytusu i ponownie przelać do słoika. Pozostawić na 2 – 3 dni, a po tym czasie rozlać powstałą miksturę do butelek, zakręcić i zostawić na 2 – 3 miesiące. Im dłuższy będzie okres leżakowania nalewki, tym bardziej wyrazisty będzie jej smak.Wiśnie można wykorzystać do ciast oraz innych deserów. Ze względu na to, że nie da się od razu wykorzystać wszystkich, warto poukładać je w małych słoikach i przechowywać w lodówce.

Popularne tagi
  • kiwi
  • masło orzechowe
  • drink egzotyczny
  • mózg
  • przepis na margaritę świąteczną
  • podwieczorek dla dorosłych
  • ręcznik papierowy
  • woda
  • nudności
  • koktajl na śniadanie
  • syrop jabłkowy
  • roztwór z soli
  • mikser
  • sposób na drinka cytrusowego
  • sok z granatu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising