Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób przygotowania pasty jajecznej z awokado

Opiekun artykułu: guffy
Wymagany czas: 25 min.
Prosty sposób przygotowania pasty jajecznej z awokado

Prosty sposób przygotowania pasty jajecznej z awokado

Jednym z najlepszych smakołyków z awokado jest pasta na kanapki. Podobnie rzecz ma się z jajkami, z których można stworzyć apetyczny dodatek do chleba. Nic więc dziwnego, że połączenie obu składników daje bardzo dobre efekty smakowe. Zamiast pasty tylko z jajek lub tylko z awokado najlepiej zmiksować oba elementy, a jak to zrobić, podpowiadamy w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Podstawą smacznego posiłku jest przygotowanie następujących – świeżych – składników:

    * 1 awokado,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 3 jajka,

    * 1 łyżeczka oliwy,

    * 1 łyżeczka soku z cytryny,

    * 1 łyżka majonezu,

    * 2 łyżki natki pietruszki,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajka włożyć do rondelka, zalać wodą i ugotować na twardo. Odcedzić z wrzątku i zalać zimną wodą, schładzając do momentu, kiedy będzie można wziąć je w dłonie. Obrać ze skorupek, po czym wszystkie posiekać na kawałki i wrzucić do miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Awokado umyć pod bieżącą wodą. Przekroić na pół i usunąć pestkę, po czym obrać resztę ze skórki i pokroić na kawałki, najlepiej niewielkie, żeby nie mieć problemu z późniejszym mieszaniem. Wrzucić awokado do miski z jajkami. Posiekać natkę pietruszki, posiekać czosnek obrany z łupinek i również dodać do pozostałych składników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Doprawić produkty w misce przyprawami, dodając je wedle własnego uznania. Na koniec dolać oliwę z oliwek, majonez, sok z cytryny. Sięgnąć po widelec i zacząć mieszać całość, rozgniatając awokado oraz jajka aż do powstania jednolitej papki. Alternatywą dla tego sposobu jest skorzystanie z blendera, w którym łatwo można połączyć wszystkie składniki.Gotową pastę wykorzystywać od razu, kładąc na świeże pieczywo, albo w misce zakrytej folią aluminiową przechowywać w lodówce.

Popularne tagi
  • składniki na sałatkę jajeczną
  • cukinia
  • pasta z jajek i awokado
  • śniadanie
  • miseczki żaroodporne
  • kuchnia
  • omlet z szynką
  • sos holenderski
  • śniadanie proteinowe
  • omlet ze szpinakiem
  • kreatywność
  • ser żółty
  • przepis na zapiekankę z jarmużem
  • oliwa
  • jajko zapiekane w cukinii
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising