Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób wykonania koktajlu czekoladowego

Opiekun artykułu: kurpiol
Wymagany czas: 15 min.
Prosty sposób wykonania koktajlu czekoladowego

Prosty sposób wykonania koktajlu czekoladowego

Koktajle podawane w barach mają egzotyczne smaki i są podawane nie tylko z kawałkami owoców z odległych krajów. To także przysmaki bardziej znane oraz lubiane, mianowicie czekolada. Można z jej dodatkiem wykonać nie tylko słodki koktajl dla dzieci, ale również koktajl dla dorosłych.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie szybkiego i ciekawego koktajlu czekoladowego wymaga przygotowania odpowiednich składników, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 1 szklanka mleka,

    * 1 łyżeczka kakao,

    * 2 łyżki rumu,

    * 250 g lodów czekoladowych,

    * cynamon,

    * bita śmietana,

    * wiórki czekoladowe.

    Im więcej porcji będziesz chciała zrobić, tym więcej składników będzie trzeba zawczasu przygotować.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Poza składnikami spożywczymi trzeba przygotować również blender do miksowania produktów, jak również wysokie szklanki, w których koktajl będzie dobrze się prezentował. Warto urozmaicić go kolorowymi słomkami. Przełożyć do blendera lody. Jeśli chce się uzyskać mniej intensywnie czekoladowy smak, można użyć 125 g lodów czekoladowych i 125 g lodów waniliowych.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zacząć miksować powoli lody, dodając do nich stopniowo mleko, żeby całość dobrze połączyła się ze sobą. W zależności od chęci i od ilości dodanego mleka koktajl może być gęsty albo nieco rzadszy. Po wlaniu ostatniej porcji mleka dodać także rum oraz zmiksować ostatecznie. Zamiast rumu wykorzystać można również whisky, jednak rum ma nieco korzystniejszy smak.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na koniec doprawić koktajl kakao i ostatecznie zmiksować. Gotowy koktajl czekoladowo-rumowy przelać do wysokich szklanek. Ozdobić każdy bitą śmietaną oraz posypać cynamonem i wiórkami czekoladowymi. Wbić słomkę do każdej porcji i podawać, delektując się intensywnym smakiem czekolady oraz rozgrzewającą mocą rumu.

Popularne tagi
  • ziarna lubczyku
  • przygotowanie ciasteczek.
  • likier bananowy
  • objawy kaca
  • ogórek
  • meksykański likier
  • koktajl bananowy z wódką
  • koktajl z jarmużu
  • ogórek kiszony
  • brzoskwinie z puszki
  • sok
  • biały dum
  • melon
  • likier jajeczny z rumem
  • przepis na margaritę owocową
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising