Advertising
Zakumaj.pl

Sprawdzone przepisy na dobrą kawę

Opiekun artykułu: mieszek
Sprawdzone przepisy na dobrą kawę

Sprawdzone przepisy na dobrą kawę

Kawa to dla wielu osób podstawowy napój. Przede wszystkim rozbudza i dodaje energii, lecz nie tylko. Doskonale sprawdza się również jako przysmak popołudniowy. Z tego powodu warto znać nie tylko przepis podstawowy – zalać kawę wrzątkiem – ale bardziej urozmaicone, niczym z najlepszej kawiarni.

Advertising
Advertising
  • Kawa z pianką

    Kawa z pianką

    Ciekawym przepisem na kawę, a przede wszystkim dającym smaczny efekt, jest przepis na kawę latte macchiato. Do jej przyrządzenia niezbędne są:
    * 25 ml wody,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1,5 łyżeczki kawy mielonej,
    * cukier.
    Zaparzyć kawę, najlepiej w ekspresie. Mleko przelać do rondelka i podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, ma być tylko ciepłe. W czasie podgrzewania można dodać cukier, żeby rozpuścił się w napoju.Mleko przelać do shakera i potrząsać nim, aż dobrze się spieni. Wlać piankę do wysokiej szklanki, po czym powoli zacząć uzupełniać ją kawą, lejąc ją po ścianie naczynia. Dzięki temu powstaną 3 atrakcyjne warstwy.

  • Kawa z kakao

    Kawa z kakao

    Dodanie kakao do kawy jest bardzo dobrym połączeniem, z którego warto korzystać nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia. Dzięki kakao można uzupełnić magnez, wypłukiwany przez kawę. Do przygotowania napoju potrzebne są:
    * 1 szklanka kawy,
    * 2 kostki czekolady gorzkiej,
    * 20 ml kakao,
    * śmietanka 12%,
    * chili mielone,
    * cukier.
    Kawę zaparzyć w ulubionym kubku. Dodać kakao oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dosypać szczyptę chili. Wymieszać dokładnie.Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać. Wlać ostrożnie śmietankę do kawy, po czym podawać. Dla urozmaicenia można posypać odrobiną kakao.

  • Kawa z lukrecją

    Kawa z lukrecją

    Lukrecja nie jest smakiem kochanym przez wszystkich, jednak jej wielbiciele mogą znaleźć upodobanie w kawie o jej smaku. Aby ją przygotować, potrzeba:
    * 1 szklankę kawy,
    * 50 ml likieru lukrecjowego,
    * kardamon.
    Kawę zaparzyć lub przygotować w ekspresie. Dodać likier oraz 1/4 łyżeczki kardamonu. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu lub dodając do niej śmietankę 12%, żeby delikatnie zabielić płyn. Zamiast dodawać śmietanki, można ozdobić filiżankę bitą śmietaną, cynamonem bądź innymi dodatkami.

Popularne tagi
  • spieniacz tłokowy
  • syrop
  • tłuste mleko
  • mielone migdały
  • miód
  • popołudnie
  • kawa z lodem
  • przepis na herbatę z imbirem
  • kremówka
  • mazagran bezalkoholowy
  • napój kawowy
  • powstanie kawy rozpuszczalnej
  • przepis na mus kawowy
  • rozgrzanie
  • kawa lodowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising