Advertising
Zakumaj.pl

Uprawa i właściwości estragonu

Opiekun artykułu: cichy
Uprawa i właściwości estragonu

Uprawa i właściwości estragonu

Estragon jest cenioną rośliną, która daje miły zapach oraz posiada właściwości przydatne w kuchni oraz lecznictwie. Chociaż krajem jej pochodzenia jest Azja, z powodzeniem można uprawiać ją również w doniczce w domu albo w ogrodzie. Trzeba jedynie przestrzegać zasad jej pielęgnacji, a następnie można cieszyć się zaletami estragonu.

Advertising
Advertising
  • Miejsce dla estragonu

    Miejsce dla estragonu

    Estragon lubi słońce i aby dobrze rósł oraz miał swój charakterystyczny smak, należy mu je zapewnić. Najlepsze do postawienia doniczki z estragonem są miejsca nasłonecznione i ciepłe, ale takie, w których roślina nie zostanie spalona. Zapewnienie ziołu odpowiedniej temperatury poskutkuje lepszym i bardziej wyrazistym smakiem, im mniej ciepła oraz słońca. Przed postawieniem estragonu w takim miejscu należy wypełnić jego doniczkę żyzną glebą. Sama doniczka powinna być szeroka, ponieważ estragon może osiągnąć aż 1 metr wysokości, a do tego bujnie i szybko się rozrasta.

  • Podlewanie

    Podlewanie

    Jeżeli uprawia się estragon w ogrodzie albo wystawia doniczkę na balkon, należy dbać, aby nie miała ona sucho, jeżeli przez dłuższy czas nie było opadów. Estragon lubi ziemię wilgotną, chociaż nie do przesady. Jedynie latem wymaga podlewania częściej, chociaż zawsze przed nalaniem wody warto sprawdzić stan ziemi, żeby nie doprowadzić do przelania. Mogłoby to spowodować gnicie korzeni. W przypadku uprawy typowo domowej, na parapecie, wystarczy podlewanie 2 razy w tygodniu.

  • Zabiegi pielęgnacyjne

    Pielęgnowanie estragonu uzależnione jest od tego, jak jest on uprawiany. W przypadku domowej uprawy odchwaszczanie, a często i nawożenie, nie są konieczne. Jeżeli chce się skorzystać z nawozu, najlepiej zasięgnąć w kwiaciarni porady, który będzie dobry i nie zaszkodzi ani roślinie, ani osobom, które będą ją potem jadły. Jeśli uprawia się estragon w ogrodzie, wówczas nawożenie, a przede wszystkim pozbywanie się chwastów jest niezbędne. Podobnie jak przykrywanie rośliny folią, gdy tylko nadchodzi mróz.

  • Zbieranie i suszenie

    Zbieranie i suszenie

    Zaletą estragonu jest możliwość jego zbierania przez cały sezon, jednak najlepiej robić to w lipcu oraz w sierpniu. Najlepiej ścinać jedynie górną część lub maksymalnie połowę, żeby mogły pojawić się po tym następne pędy. Estragon ma najwięcej aromatu i właściwości, kiedy używany jest świeży, prosto z doniczki, jednak można go również suszyć. Wystarczy powiązać ścięte łodygi w pęczki i powiesić do wyschnięcia w ciepłym, suchym miejscu.

  • Właściwości estragonu

    Właściwości estragonu

    Estragon jest stosowany chętnie przede wszystkim ze względu na swój korzenny aromat. Poza nim posiada również właściwości lecznicze. Jedzenie go przydaje się osobom, które cierpią na nadciśnienie tętnicze, zapobiega rozwojowi miażdżycy i wspomaga walkę z cholesterolem. Jego smak zmniejsza zapotrzebowanie na sól w potrawach i tym samym wpływa pozytywnie na pracę układu krążenia. Dodatkowo jest to zioło pełne witaminy A i C, więc wzmacnia odporność oraz poprawia wzrok i stan skóry.

Popularne tagi
  • właściwości kozieradki
  • sadzenie szałwii
  • kozieradka
  • pietruszka
  • jak podlewać pory
  • rabatka
  • suszenie ziół
  • kosmetyki miętowe
  • jak dbać o zdrowie
  • azot
  • kalarepa biała
  • przechowywanie warzyw
  • less
  • pędy rzodkiewki
  • wykorzystanie bazylii
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising