Wykwintna ryba w galarecie – jak ją przyrządzić?

Wykwintna ryba w galarecie – jak ją przyrządzić?
Galareta jest bardzo zdrowa ze względu na jej wpływ na maź stawową. Jeżeli doda się do niej rybę, bogatą w zdrowe tłuszcze, efekt będzie jeszcze lepszy. W związku z tym czy to od święta, czy na przekąskę, raz na jakiś czas warto przygotować rybę w galarecie. Dobry smak i zdrowie – gwarantowane.
- Jakich produktów potrzeba?  - Wykonanie ryby w galarecie nie jest skomplikowane, ale żeby móc ją przygotować, potrzebne są następujące składniki: 
 * 500 g ryby (filetów),
 * 1 opakowanie żelatyny,
 * 1 jajko,
 * 1 puszka groszku zielonego,
 * 1 marchewka,
 * 1 włoszczyzna.
- Krok pierwszy  - Włoszczyznę, czyli seler, natkę pietruszki, pietruszkę, marchewkę, por i cebulę zalać 1 l wody. Postawić garnek z warzywami na gazie i rozpocząć gotowanie. W trakcie gotowania można dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. 
- Krok drugi  - Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień. Dodać pozostałą marchewkę i ostrożnie wkładać rybę. Gotować ją, aż stanie się miękka. Zazwyczaj wystarczy 6 – 8 minut. Lepiej nie przedłużać czasu gotowania, żeby ryba się nie rozpadła. Wyjąć ją delikatnie.W osobnym garnuszku ugotować jajko na twardo. 
- Krok trzeci  - Kawałki ryby układać w dowolnym, podłużnym albo okrągłym naczyniu. Posypać odsączonym z zalewy groszkiem. - Jajko obrać i pokroić w plasterki, tak samo postąpić z marchewką, krojąc ją albo na plastry, albo na kawałki. Do ciepłego wywaru dodać żelatynę i mieszać tak długo, aż całkiem się rozpuści. Następnie zalać nią naczynie z rybą. Pozostawić do wystudzenia, po czym włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki. 


















