Zakumaj.pl

Aromatyczne szaszłyki z fetą i cukinią

Aromatyczne szaszłyki z fetą i cukinią

Potrawy z grilla mogą być prawdziwą feerią barw oraz pomysłów. Można przyrządzać zarówno ciężkie mięso w marynacie, jak i lekkie dania z przewagą warzyw, które doskonale sprawdzą się jako przekąska albo obiad dla osób na diecie. Takim ciekawym daniem są szaszłyki bez mięsa, które można zrobić szybko i w dużych ilościach.

  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Ciepłe i kolorowe szaszłyki wymagają odpowiednich i świeżych składników. Pośród nich powinny znaleźć się następujące elementy:
     * 1/2 papryki czerwonej,
    * 1/2 papryki żółtej,
    * 1/2 cukinii (lub 1 niewielka cukinia),
    * 1/2 puszki mini kukurydzy (w kolbach),
    * 15 g sera feta,
    * 10 pomidorków koktajlowych,
    * 1 łyżka octu balsamicznego,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * liście bazylii,
    * oregano,
    * sól (opcjonalnie).
    Poza składnikami spożywczymi trzeba również pamiętać o patyczkach drewnianych do szaszłyków.

  • Pierwszy krok

    Obie połówki papryki umyć, osuszyć i pozbawić gniazda nasiennego, jeżeli nie zrobiło się tego wcześniej. Pokroić paprykę na paski o szerokości 1 – 1,5 centymetra, a następnie na kwadraty. Pomidorki koktajlowe dokładnie umyć.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Fetę odsączyć z zalewy i pokroić na duże kawałki, ale nie przesadnie, mają utrzymać się na drewnianych patyczkach i nie zdominować całej potrawy. Cukinię umyć i pokroić na plasterki szerokości 1 centymetra. Następnie każdy plasterek przedzielić tak, żeby uzyskać z niego 4 kawałki.

  • Trzeci krok

    W miseczce zmieszać ze sobą oregano, szczyptę soli, ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji skropić miksturą przygotowane wcześniej składniki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, natomiast listki bazylii przepłukać pod zimną wodą. Osuszyć.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Przygotowane składniki nabijać na patyczki do szaszłyków, układając na przemian: pomidora, ser, paprykę, cukinię, listki bazylii, aż do zużycia wszystkich elementów. Tak przygotowane danie kłaść bezpośrednio na ruszt albo na tackę aluminiową. Przypiekać przez 15 minut, od czasu do czasu obracając. Podawać zaraz po przygotowaniu.