Ciekawe sposoby grillowania cukinii

Ciekawe sposoby grillowania cukinii
Warzywa z grilla są świetną przekąską albo samoistną potrawą. Poza papryką i cebulą, które są często kładzione na grillu, dobrze jest zainteresować się cukinią. Może ona stać jedną z ulubionych przekąsek dla całej rodziny oraz świetnym pomysłem na przystawkę dla gości w czasie ogrodowego przyjęcia.
- Cukinia z fetą i papryką  - Cukinia jest świetnym pomysłem na danie, ponieważ łączyć ją można z wieloma innymi produktami. Żeby przygotować coś bardziej apetycznego, należy przygotować: 
 * 2 cukinie,
 * 1 opakowanie sera feta,
 * 1/3 papryki czerwonej,
 * 1 łyżkę mleka,
 * 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
 * pieprz.
 Obie cukinie umyć i pokroić na plasterki o grubości 2 centymetrów. Wydrążyć z nich miąższ i przełożyć do miski. Dodać do niej ser feta pokrojony na kawałki, mleko, paprykę czerwoną i posiekany czosnek. Na koniec doprawić. Całość wymieszać tak, żeby tworzyła gładką całość, łatwą do nakładania. Wypełnić farszem wydrążone plasterki i tak przygotowaną cukinię grillować, najlepiej przy użyciu tacek aluminiowych.
- Cukinia z pietruszką  - Pyszną i aromatyczną cukinię można przygotować w bardzo prosty sposób. Wystarczy przygotować następujące składniki: 
 * 2 cukinie,
 * 2 ząbki czosnku,
 * 1/4 pęczku natki pietruszki,
 * oliwę z oliwek,
 * pieprz,
 * sól.
 Cukinie umyć i pokroić, najlepiej w plasterki grubości maksymalnie 2 centymetrów. Wrzucić do miski. Natkę pietruszki posiekać i dodać do cukinii, podobnie jak pozostałe składniki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć miskę folią aluminiową i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po upływie wymaganego czasu smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie. Zjadać z mięsem lub bez żadnych dodatków.
- Cukinia z miętą  - Przyjemny zapach mięty może być również dodatkiem do cukinii. Aby przygotować tak pachnące danie, niezbędne są: 
 * 4 cukinie,
 * 1 garść mięty,
 * 200 g sera feta,
 * 4 łyżki oliwy,
 * pieprz.
 Umyte cukinie pokroić na kawałki. Natrzeć oliwą i ułożyć na grillu. Smażyć z obu stron, aż na cukinii odcisną się ślady rusztu. W czasie gdy warzywo będzie się grillować, pokroić fetę na drobne kawałki. Miętę przemyć wodą. Na usmażone cukinie układać kawałki fety, posypać pieprzem i miętą. Podawać, kiedy całość jest jeszcze ciepła.

















