Babka-baranek – jak zrobić?

Babka-baranek – jak zrobić?
Poza zajączkiem i kurczaczkiem kolejnym symbolem wielkanocnym jest baranek. Ma on związek z postacią Jezusa i jest jednym z elementów koszyczka ze święconką. Na świątecznym stole może znaleźć się babka w kształcie baranka, którą można kupić lub upiec we własnej kuchni. Wystarczy do tego odpowiednia forma oraz poniższy przepis.
Niezbędne składniki
Babka w kształcie baranka to zazwyczaj babka piaskowa, do której wykonania potrzebne są następujące składniki:
* 125 g mąki pszennej,
* 125 g cukru,
* 75 g masła,
* 25 g mąki ziemniaczanej,
* 3 jajka,
* 1 żółtko,
* 2 łyżeczki cukru waniliowego,
* cukier puder (do posypania).
Do wykonania przysmaku niezbędne jest również przygotowanie babki w odpowiednim kształcie, czyli baranka. Można ją zakupić w sklepie internetowym lub w sklepie z gospodarstwem domowym.Pierwszy krok
Masło wrzucić do garnka, a następnie ostudzić. Cukier, cukier waniliowy, żółtko, jajka wrzucić do miski i ubijać na puszystą masę. Na początku warto robić to kulą do ucierania, która lepiej rozgniecie cukier, a następnie mikserem. Mieszać aż do momentu uzyskania puszystej masy.
Drugu krok
W osobnej misce zmieszać oba rodzaje mąki, a następnie przesiewać powoli do masy jajeczno-cukrowej. Można dodawać łyżka po 1 łyżce, mieszać i dodawać następną. Liczy się wykonywanie tej czynności bez pośpiechu oraz dokładne połączenie składników.
Trzeci krok
Po połączeniu wszystkich składników ze sobą należy przygotować formę. Wysmarować ją masłem, a następnie przelać ciasto do formy, chociaż nie po same brzegi, ponieważ ciasto urośnie w czasie pieczenia. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 – 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko zaczyna się rumienić, wówczas należy przykryć je folią aluminiową, co ograniczy zbrązowienie.
Czwarty krok
Po upieczeniu się ciasta formę można wyjąć z piekarnika i postawić na desce drewnianej do wystudzenia. Dopiero gdy babka będzie całkowicie ochłodzona, można ją wyjąć. Jeżeli jest to konieczne, fragment spodu należy odciąć, żeby móc go wygodnie postawić. Całość oprószyć cukrem pudrem, postawić na dużym talerzu i traktować jako ozdobę świątecznego stołu.