Pomysłowe szaszłyki wielkanocne

Pomysłowe szaszłyki wielkanocne
Nie zawsze ma się ochotę na obfity posiłek, zwłaszcza w święta, kiedy chce się spróbować wszystkich smakołyków po trochu. Żeby nie zapełnić przesadnie żołądka, można przygotować szaszłyki wielkanocne z jajek oraz warzyw. Smaczna i niewielka przekąska przypadnie do gustu każdemu.
- Niezbędne składniki  - Dobre składniki to dobre szaszłyki. Do ich wykonania potrzebne jest: 
 * 16 jajek przepiórczych,
 * 8 pomidorków koktajlowych,
 * 8 oliwek,
 * 8 plasterków szynki suszonej,
 * 4 cebulki marynowane,
 * oliwa,
 * natka pietruszki,
 * liście sałaty,
 * kiełki (dowolne),
 * pieprz.
 Jeżeli chce się dodać do szaszłyków dodatkowe składniki, nic nie stoi na przeszkodzie. Bardzo dobrze sprawdzi się żółty ser albo pokrojona w kostkę feta, jednak trzeba uważać, żeby kostki były odpowiedniej grubości, aby nie rozpadły się w czasie nakłuwania.Poza produktami spożywczymi niezbędne są również drewniane patyczki do szaszłyków.
- Krok pierwszy- Przepiórcze jajka należy ugotować na twardo. Wystarczy im 5 minut we wrzącej wodzie. Dłuższy czas może sprawić, że zaczną pękać i białko wydostanie się na zewnątrz. Po ugotowaniu ostudzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skorupki. Po wykonaniu tego przygotować 8 patyczków do szaszłyków. 
- Krok drugi  - Na patyczek nadziać 1 jajko, następnie zwinięty plasterek szynki, oliwkę, kiełki, znów szynkę, pomidorka i jajko. Kolejność jest dowolna, lecz warto zadbać o to, żeby na każdym szaszłyku znalazły się dwa jajka. Jeśli chce się dodać również ser żółty, wtedy najlepiej kupić go w kostce zamiast w plasterkach. Dzięki temu można go łatwiej pokroić na zgrabne kostki, które łatwo nabijać na patyczki. 
- Krok trzeci  - Przygotowane szaszłyki ułożyć na dużym, najlepiej kolorowym talerzu. Można ozdobić pozostałymi kiełkami albo kawałkami natki pietruszki, żeby wszystko pachniało bardziej aromatycznie. Polać oliwą. - Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można dodać również kawałki bagietki dla smaku. Jednocześnie dla dzieci można wykonać wersję owocową z ich ulubionych rodzajów owoców. 

















