Zakumaj.pl

Ciasto w jajku – jak je przygotować?

Ciasto w jajku – jak je przygotować?

Na świątecznym stole powinno znaleźć się coś słodkiego i smacznego. Babki i mazurki są oczywiście zawsze tak samo dobre, jednak urozmaicenie jest pożądane. Zamiast przygotowywać w tym roku wielkie ciasto, warto przyrządzić niewielkie, lecz niezwykłe ciasteczka. Czemu niezwykłe? Bo upieczone w skorupach jaj.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Podstawą upieczenia ciasta w skorupkach są składniki, tak jak w każdym innym cieście. Powinny znaleźć się wśród nich:
    * 3 jajka,
    * 1/2 kostki margaryny,
    * 1/4 szklanki wody,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej,
    * 1 szklanka mąki pszennej,
    * 2 łyżki kakao,
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Poza produktami spożywczymi przyda się także:
    * 8 wydmuszek,
    * blacha metalowa do muffinek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondelka przełożyć margarynę, wlać wodę, wsypać kakao i cukier, po czym postawić całość na piecu, zaczynając podgrzewanie. Zagotować. Margaryna oraz cukier powinny się rozpuścić. Odstawić do wystudzenia.W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Mąkę można przesiać, żeby była bardziej puszysta.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jajka rozbić, oddzielając białko i żółtko od siebie. Do masy z margaryny dodawać mąkę z proszkiem, mieszając mikserem na niewielkich obrotach, oraz żółtka.Białko ubić na puszystą pianę, po czym również dodać do masy i delikatnie zamieszać, aby połączyła się z innymi składnikami.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowane wydmuszki powinny mieć jedną dziurkę i być czyste w środku. Ułożyć je w otworach formy do pieczenia muffinek.Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z wąską końcówką, po czym zacząć uzupełniać nim skorupki, zajmując 3/4 ich pojemności. Jeśli wleje się za dużo ciasta, wykipi albo rozerwie skorupkę.Przygotowane jajka wsunąć w formie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić. Podawać z lekko napoczętą skorupką, aby goście wiedzieli, że to ciasto, a nie ozdoba.