Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pyszne jajka po szkocku?

Jak przyrządzić pyszne jajka po szkocku?

Przed Wielkanocą poszukuje się ciekawych sposobów na podanie i wykorzystanie jajek. Oczywiście można pozostać przy tradycyjnym podaniu tego produktu, co znajdzie upodobanie wśród biesiadników, jednak można też sięgnąć po jajeczne specjały z innych stron Europy. Jajka po szkocku to danie, które można podać zarówno w czasie świąt wielkanocnych, jak i w każdy inny dzień roku. Oto przepis.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby jajka po szkocku udały się i wyglądały jak na zdjęciach pokazywanych w Internecie, konieczne jest przygotowanie niezbędnych składników, czyli:
    * 450 g kiełbasy białej surowej,
    * 7 jaj,
    * 2 cebule ze szczypiorkiem,
    * 4 łyżki bułki tartej,
    * 3 łyżki mąki,
    * 1 łyżka musztardy,
    * 0,5 pęczka pietruszki,
    * 0,5 l oleju,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do garnka włożyć 5 jajek i zalać wodą,doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania się wody gotować je 5 minut, po czym zdjąć z ognia, ostudzić, a na końcu obrać ze skorupki.Białą kiełbasę obrać z cienkiej skórki i przełożyć do miski. Dodać jedno surowe jajko i wyrobić, najlepiej widelcem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pietruszkę oraz cebulę dymkę posiekać drobno. Do wyrabianego mięsa dodać najpierw musztardę, a następnie posiekane warzywa. Wszystko cały czas mieszać ze sobą. Gotową mieszankę mięsną podzielić na 4 placki. Jajka oprószyć mąką i zawinąć je w mięso.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mięso z jajkiem w środku ponownie oprószyć mąką. Do głębokiego talerza wbić ostatnie jajko, rozmącić widelcem, doprawić solą i pieprzem. Na płaski talerz wysypać bułkę tartą. Mięsne kule obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce.Gotowe kule kłaść na rozgrzanym na patelni oleju, smażąc z każdej strony, aż bułka dobrze zbrązowieje.Gotowe jaja po szkocku podawać z majonezem lub dowolnym sosem albo pokroić na plasterki i układać na świeżym chlebie.