Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalny czerwony sernik na święta

Opiekun artykułu: avi
Oryginalny czerwony sernik na święta

Oryginalny czerwony sernik na święta

Czerwień często kojarzy się z Bożym Narodzeniem – czerwone świeczki, Mikołaj, żurawina, świąteczne dodatki. Nic więc dziwnego, że w tym okresie zapotrzebowanie na ten kolor wzrasta. Zamiast ozdabiać na czerwono choinkę, można zrobić coś zupełnie innego i upiec czerwony sernik, który nie tylko zachwyci, ale również zasmakuje.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki na sernik

    Potrzebne składniki na sernik

    Kluczem do uzyskania smacznego, czerwonego sernika jest zebranie odpowiednich składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 300 g cukru,
    * 250 g masła,
    * 10 jaj,
    * 1 kg sera w wiaderku (do serników),
    * 3 łyżki mąki,
    * 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w płynie,
    * 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
    * 1 opakowanie polewy czekoladowej deserowej.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielić na białka w jednej misce oraz żółtka w drugiej.Do trzeciej przełożyć masło i ucierać je przez 5 minut, mikserem na niskich obrotach albo kulą do ucierania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cukier wsypać do żółtek i zamieszać, żeby stworzyły całość, ale nie ubijać. Do masła, które nabrało puszystości, zacząć dodawać po 1 łyżce specyfiku, nie zaprzestając ucierania masła. Po połączeniu się składników przejść do włączania do masy pozostałych elementów – sera, mąki oraz aromatu pomarańczowego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ubić białka na puszystą, sztywną pianę. Przy pomocy łyżki, delikatnie połączyć pianę z masą, a na koniec dodać czerwony barwnik. Można dodać również barwnik w proszku, lecz istnieje ryzyko, że ciasto zrobi się nieco cięższe, niż powinno.Okrągłą formę posmarować masłem i przelać do niej ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na najniższym poziomie postawić naczynie żaroodporne z wodą, a dopiero po tym wsunąć formę z ciastem. Piec przez 65 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gdy skończy się pieczenie, pozostawić sernik jeszcze na 15 minut, żeby nie opadł na dół. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na kolejny kwadrans. Następnie wyjąć do całkowitego wystudzenia.Kiedy sernik będzie już zimny, polać go polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Po lekkim zastygnięciu polewy podawać. Smacznego!

Popularne tagi
  • sól
  • deser francuski
  • ciasteczka cynamonowe
  • niezbędne składniki
  • kurczak
  • ukochany
  • kolacja walentynkowa
  • para
  • dieta
  • zdrowa dieta
  • oliwa z oliwek
  • tłuszcz
  • cukier waniliowy
  • galaretka truskawkowa
  • cukier puder
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising