Zakumaj.pl

Francuski deser owocowy na walentynki

Francuski deser owocowy na walentynki

Desery z ciasta francuskiego mają wiele zalet. Przede wszystkim są proste i łatwe do wykonania dla każdego, ponieważ nie wymagają poświęcania na nie dużej ilości czasu, a zawsze są smaczne. Można je ozdabiać dowolnymi składnikami – słodkimi i pikantnymi – jednak na walentynkowy podwieczorek najlepsza jest wersja słodka, z owocami.

  • Składniki ciastka

    Składniki ciastka

    Żeby ułatwić sobie przygotowywanie deseru, warto zawczasu przygotować niezbędne do wykonania ciastek elementy. Są to:
    * 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    * 1/2 opakowania smakowego twarogu,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    * 30 malin lub truskawek (mogą być mrożone),
    * bita śmietana (może być kupna),
    * cukier puder.
    Poza produktami spożywczymi należy przygotować jeszcze dwie foremki w kształcie serduszek. Jedną większą, drugą nieco mniejszą, która będzie w stanie odcisnąć serce na środku większego kształtu. Oczywiście jeśli ma się tylko jedną foremkę, nie trzeba się martwić – ciastka również wyjdą.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Ciasto francuskie rozkłada się płasko na stole, po czym wycina się z niego foremką serduszka. Następnie mniejszą – o ile się ją posiada – odciska się na nich mniejsze serce, pamiętając, żeby nie przecinać ciasta. To ma być tylko ślad. Następnie wszystkie serca układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 15 – 20 minut.

  • Drugi krok

    W czasie gdy serduszka się pieką, można przejść do przygotowania masy owocowej. W tym celu należy w garnku rozpuścić cukier z 3 – 4 łyżkami wody i podgrzać. Gdy cukier rozpuści się całkiem, dodać do niego 6 – 7 malin. Najlepiej rozgnieść je na miazgę, dzięki czemu zabarwią syrop i nadadzą mu smak. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze jedną łyżkę wody, zagotować, ale uważać, żeby nie przypalić. Gdy malinowy syrop będzie gotowy, wówczas można dodać do niego resztę malin.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    W osobnej misce należy zmieszać ser twarogowy razem z bitą śmietaną tak, aby dokładnie się połączyły.Po wyjęciu serc z piekarnika należy poczekać, aż wystygną, a następnie przy pomocy widelca albo łyżki wyjąć środek serc. Odejdzie łatwo dzięki wcześniej wykonanym nacięciom. W puste miejsce włożyć 1 łyżkę sera, na nią 1 łyżkę malin i przykryć kolejnym sercem z ciasta. Na nie znów trzeba nałożyć ser, maliny, a na koniec ozdobić albo dodatkowymi owocami, albo serduszkiem, które pozostało po wyjęciu nadmiaru ciasta.