Advertising
Zakumaj.pl

Przygotowanie sałatki Casanova

Opiekun artykułu: monkaaa
Przygotowanie sałatki Casanova

Przygotowanie sałatki Casanova

Kuchnia pełna jest afrodyzjaków, które można wykorzystać i które mogą stać się podstawą do przygotowania romantycznej kolacji. Jeżeli planuje się coś wyjątkowego dla partnera albo partnerki, warto zainteresować się sałatką o nazwie Casanova. Nie bez powodu nosi ona imię słynnego uwodziciela. W jej skład wchodzą elementy, które skutecznie pobudzają ochotę na miłosne doznania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie smacznej sałatki wymaga odpowiednich składników. Dobrze jest zadbać o ich świeżość. W sałatkach jest to szczególnie istotne i znacząco wpływa na smak. Wśród niezbędnych produktów znajdują się:
    * 200 g ciecierzycy,
    * 4 goździki,
    * 3 pomidory,
    * 2 cebule,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1/2 łyżeczki kardamonu,
    * 1 łyżeczka imbiru mielonego,
    * 1 łyżeczka mięty,
    * 1 łyżeczka chili mielonego,
    * 1,5 łyżeczki przyprawy Garam Masala,
    * 3 łyżeczki natki pietruszki,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Na początku należy zająć się ciecierzycą. Planując wykonanie sałatki Casanova, należy moczyć ją dzień wcześniej przez 8 godzin w zimnej wodzie. Najlepiej użyć do tego dużego garnka, ponieważ w czasie namaczania ciecierzyca nasiąknie wodą i spęcznieje.Po tym czasie i po spęcznieniu wodę należy wylać, ciecierzycę przepłukać wodą, a następnie zalać nową jej porcją. Postawić garnek na gazie i przez 60 minut gotować. Ciecierzyca powinna być po ugotowaniu lekko chrupiąca, ale niezbyt miękka, gdyż nie nada się wtedy do sałatki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać do niej kardamon oraz goździki i podsmażać 2 minuty. Następnie po kolei wrzucać kolejne składniki: natkę pietruszki, imbir, posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chili. Podsmażać.W trakcie podsmażania przypraw pokroić pomidory w kostkę, po czym dodać do składników na patelni. Następnie wrzucić ciecierzycę, Garam Masala i podsmażać całość 5 – 10 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowaną sałatkę przełożyć do miski i ozdobić kolendrą oraz miętą. Można dla smaku, lecz nie jest to konieczne, dodać do niej podsmażonego kurczaka. Podawać na ciepło, ponieważ tak najlepiej smakuje.

Popularne tagi
  • zdrowa dieta
  • święto
  • dieta
  • przystawka
  • wyrastanie ciasta
  • sałatka
  • sól
  • wieniec wielkanocny
  • przysmak
  • maślanka
  • garam masala
  • cukier
  • składniki na wieniec wielkanocny
  • afrodyzjak
  • święta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising