Advertising
Zakumaj.pl

Co powoduje nadkwasotę żołądka?

Opiekun artykułu: chichotka
Co powoduje nadkwasotę żołądka?

Co powoduje nadkwasotę żołądka?

Nadkwasota żołądka nie jest przyjemnym schorzeniem. Ze względu na towarzyszące jej objawy powoduje dyskomfort w codziennym funkcjonowaniu. Najbardziej charakterystycznym z nich jest zgaga, która wraz z rozwojem choroby staje się codziennością. Żeby nie dopuścić do takiej sytuacji i w porę reagować, dobrze jest wiedzieć, co powoduje nadkwasotę żołądka. Poznanie przyczyn ułatwia obronę przed chorobą.

Advertising
Advertising
  • Złe komponowanie posiłków

    Złe komponowanie posiłków

    Jedną z przyczyn pojawienia się nadkwasoty jest już niewłaściwe łączenie pokarmów podczas posiłków. Może to powodować wytwarzanie się w żołądku różnych enzymów trawiennych, które nie współgrają ze sobą i powodują dolegliwości typowe dla choroby. Często dotyczy to przede wszystkim kwaśnych owoców oraz warzyw podrażniających przewód pokarmowy. Dodatkowo, jednym z połączeń, które źle działa na wrażliwy organizm, są cytrusy oraz produkty zbożoweJeśli nie ma się pewności, co łączyć, a co nie, warto skorzystać z internetowych podpowiedzi, łatwych do znalezienia na stronach opisujących sposoby odżywiania i łączenia pokarmów.

  • Szkodliwe napoje

    Na rozwój choroby albo jej rozwój wpływa również alkohol, a zwłaszcza jego nadużywanie. Dotyczy to przede wszystkim tych alkoholi, które sprawiają, że wzrasta ilość kwasów w żołądku. Są to przede wszystkim piwo oraz wino.Jednak alkohol to nie jedyny płyn, który może powodować, że wzrasta ilość kwasów w układzie pokarmowym. Tak samo działa pita zbyt często mocna czarna herbata oraz kawa.

  • Stres i negatywne emocje

    Stres i negatywne emocje

    Do rozwoju nadkwasoty mogą przyczynić się również negatywne emocje oraz długotrwały stres, który odbija się szczególnie mocno na układzie pokarmowym. Żołądek jest ściśnięty, wydziela więcej kwasów, a jeśli do tego spożywa się w takim nastroju posiłki, można szybko poczuć pierwsze objawy nadkwasoty.

  • Leki sprzyjające nadkwasocie

    Leki sprzyjające nadkwasocie

    Za rozwój nadkwasoty bywają również odpowiedzialne niektóre leki, zwłaszcza leki zawierające steroidy. Jednak również leki niesteroidowe, leki przeciwzapalne oraz tabletki uzupełniające potas i magnez mogą podrażnić żołądek i wpłynąć na ilość wytwarzanych enzymów trawiennych. Zauważenie pierwszych objawów nadkwasoty, zwłaszcza zgagi i bólu żołądka, powinno być od razu skonsultowane z lekarzem rodzinnym.

  • Cukierki i guma

    Cukierki i guma

    Guma do żucia oraz cukierki miętowe przyjemnie odświeżają oddech i stosowanie ich 1 – 2 razy dziennie zazwyczaj nie powoduje dyskomfortu. Jednak jeżeli nadużywa się tych produktów, można doprowadzić do produkowania przez żołądek nadmiaru kwasów trawiennych, które będą przyczyną pierwszych podrażnień oraz rozwoju nadkwasoty.

Popularne tagi
  • ograniczenie słodyczy
  • problemy jelitowe
  • zespół jelita nadwrażliwego
  • oczyszczanie organizmu
  • sodówka
  • leki przeciwzapalne
  • owrzodzenie okrężnicy
  • domowe sposoby na zatrucie pokarmowe
  • bóle mięśni
  • dobre bakterie
  • pośpiech
  • przyczyny zatwardzenia
  • naturalne przyśpieszenie metabolizmu
  • składniki spożywcze
  • zatrucie pokarmowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising