Advertising
Zakumaj.pl

Cynamonowe bułeczki na zimę – jak zrobić?

Opiekun artykułu: kowalh
Cynamonowe bułeczki na zimę – jak zrobić?

Cynamonowe bułeczki na zimę – jak zrobić?

Zapach cynamonu kojarzy się przede wszystkim z zimą, kiedy jest używany do świątecznych wypieków. Jednak nie tylko do nich można go używać. Idealną przekąską na zimowe popołudnia, kiedy najlepszą rozrywką jest siedzenie pod kocem z kubkiem herbaty, są bułeczki cynamonowe. Pyszne, aromatyczne, nie są trudne do wykonania, a z pewnością ucieszą całą rodzinę.

Advertising
Advertising
  • Składniki na bułki

    Składniki na bułki

    Podstawą wykonania bułek cynamonowych są odpowiednie składniki. Żeby móc z powodzeniem upiec 20 bułek średniej wielkości, należy przygotować:
    * 2 jajka,
    * 100 g masła,
    * 400 ml mleka,
    * 600 g mąki pszennej,
    * 100 g cukru,
    * 20 g drożdży,
    * 1/4 łyżeczki soli.
    Poza składnikami na ciasto trzeba postarać się również o składniki na cynamonowe nadzienie, wśród których muszą znaleźć się:
    * 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
    * 150 g masła,
    * 100 g cukru.
     Po zebraniu składników można przystąpić do formowania ciasta na bułeczki.

  • Łączenie składników

    W rondelku należy roztopić masło, a następnie dodać do niego jajka oraz mleko i delikatnie roztrzepać. W osobnym naczyniu należy zmieszać pozostałe składniki – mąkę, cukier, drożdże i sól. Najlepiej zrobić to palcami, lekko łamiąc drożdże na mniejsze kawałki. Gdy suche składniki będą wymieszane, dodaje się masło i rozpoczyna się zagniatanie ciasta. Można zrobić to przy pomocy robota kuchennego albo ręcznie, w zależności od upodobań. Pojawiają się opinie, że drożdże lubią ciepło ludzkich rąk i wtedy ciasto jest pulchniejsze. Niezależnie od wybranego sposobu należy zagnieść składniki na jednolitą, gładką masę, która nie powinna się kleić do rąk, po czym odstawić ją na 25 minut w ciepłe, zacienione miejsce.

  • Wałkowanie ciasta

    Gdy minie 25 minut, z całości ciasta należy zabrać 1/3 i rozwałkować do wymiarów blachy, na której będą pieczone bułki. Ten fragment będzie spodem dla bułek. Resztę ciasta również należy rozwałkować do formatu prostokąta większego niż spód. Po rozwałkowaniu ciasto pozostawić i przygotować nadzienie.

  • Nadzienie do bułek

    Nadzienie do bułek

    Miękkie masło oraz cukier i cynamon należy wymieszać, tworząc z nich intensywnie pachnącą masę. Gdy będzie ona gotowa, smaruje się nią większy prostokąt ciasta, tak aby pokryć całość. Następnie ciasto zwija się wzdłuż dłuższego bok w roladę i kroi nożem na kawałki o szerokości 2 centymetrów. Wszystkie bułeczki układa się na mniejszym kawałki ciasta, rozciętą częścią do dołu. Warto pamiętać o ich symetrycznym rozłożeniu i nie bać się, jeżeli nie będą stykały się ze sobą na blasze. Rosnące w czasie pieczenia ciasto wypełni luki. Ułożone równo bułeczki zostawia się na 10 minut do spęcznienia, po czym wkłada się je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Najlepiej podawać bułeczki ciepłe i intensywnie pachnące.

Popularne tagi
  • podwieczorek
  • biszkopciki z marmoladą
  • bułeczki
  • przepis na bułeczki
  • forma do babki gotowanej
  • zapiekanka z mozzarelą
  • sok z jabłek
  • przepis na ciasto z agrestem
  • mikstura miętowa
  • smażenie warzyw
  • tarta warzywna
  • przepis na zupę dyniową
  • piekarnik
  • miksowanie
  • olej z orzeszków ziemnych
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising