Jak upiec szybkie ciasto ajerkoniakowe?
Jak upiec szybkie ciasto ajerkoniakowe?
Gdy poczujesz ochotę na coś słodkiego, nie biegnij od razu do cukierni. Biegnij do kuchni. Smaczny deser możesz zrobić szybciej, niż Ci się wydaje. Wystarczy kilka składników i niecałe 10 minut, żeby cieszyć się doskonałym smakiem oraz słodyczą. Spróbuj, a gdy raz spróbujesz ciasta z ajerkoniakiem, będziesz chciała do niego wracać jak najczęściej.
Niezbędne składniki spożywcze
Zrobienie ciasta ajerkoniakowego wymaga tylko kilku składników spożywczych, co jest jego dodatkową zaletą. Potrzebne są przede wszystkim:
* 4 łyżki cukru,
* 4 łyżki mąki,
* 3 łyżki ajerkoniaku,
* 3 łyżki oleju,
* 1 jajko,
* bita śmietana,
* gałka muszkatołowa.
Krok pierwszy
Do kubka – takiego, który może być wkładany do mikrofalówki – wsypać mąkę oraz cukier. Zamieszać oba składniki i wbić jajko. Nadal mieszać – można zrobić to widelcem albo małą trzepaczką.
Krok drugi
Poza jajkiem do masy wlać również olej i nadal mieszać. Na końcu wlać ajerkoniak, nadal mieszając. Dopiero po powstaniu jednolitej, gładkiej i żółtawej masy można włożyć kubek do mikrofalówki. Powinna być ustawiona na wysoki poziom pieczenia. Pozostawić kubek z ciastem na 2 minuty w mikrofali, a jeśli okaże się, że to za mało, ponownie podgrzewać go przez taki sam czas, aż będzie lekko wyrośnięte oraz zarumienione. Ciasto nie powinno być surowe w środku.
Krok trzeci
Po 2 – 4 minutach, w zależności od potrzeby, ciasto jest praktycznie gotowe do jedzenia. Wystarczy je jedynie ozdobić bitą śmietaną oraz posypać gałką muszkatołową. Tak przygotowane ciasto będzie idealne zarówno na deser jedzony w samotności, jak i na deser w czyimś towarzystwie. Poza gałką muszkatołową można wykorzystać inne dodatki: cynamon, orzechy, wiórki koksowe, wedle własnego uznania.