Advertising
Zakumaj.pl

Egzotyczne jajka z nadzieniem z awokado

Opiekun artykułu: okhan
Egzotyczne jajka z nadzieniem z awokado

Egzotyczne jajka z nadzieniem z awokado

Potrawy z jajek to tradycja na Wielkanoc. Niektórzy ograniczają się do jajek na twardo, inni decydują się na większe szaleństwo kulinarne. Takim właśnie szaleństwem są jajka faszerowane z awokado. Ostatnimi czasy awokado jest bardzo popularne ze względu na swoje właściwości zdrowotne, warto wykorzystać zarówno to, jak i zielony kolor produktu, który będzie kojarzył się z wiosną.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Pyszna i egzotyczna potrawa wymaga skompletowania odpowiednich składników. Należą do nich:
    * 7 jaj,
    * 1 awokado,
    * 1 łyżka majonezu,
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    * 2 łyżeczki soku z cytryny,
    * pieprz,
    * sól,
    * papryka ostra (w proszku),
    * ostra papryka (do dekoracji),
    * 2 plasterki szynki (do dekoracji).
    Poza produktami spożywczymi warto przygotować również zielony lub żółty talerz, na którym jajka będą ładnie wyeksponowane.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Wszystkie jajka ugotować na twardo. Przed rozpoczęciem gotowania dodać do wody 1 łyżeczkę soli, żeby skorupka nie pękała i białko nie wypływało. Dodatkowo ułatwi to obieranie jajek. Ugotowane jaja wystudzić, a następnie obrać. Przekroić na pół i delikatnie, małą łyżeczką wyjąć żółtka ze wszystkich jajek, przekładając je do osobnej miski.

  • Drugi krok

    Dojrzałe awokado trzeba przekroić na dwie części, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ, dodając go do miski z żółtkami. Skropić całość sokiem z cytryny, najlepiej świeżo wyciśniętym. Dodać jogurt i majonez, sól, pieprz i paprykę. Możliwe jest dodanie zamiast jogurtu śmietany, jednak wtedy musi być jej mniej, żeby farsz nie był zbyt tłusty.Wszystkie składniki należy rozgnieść na gładką, jednolitą masę przy pomocy widelca albo przy użyciu blendera. Dzięki niemu farsz będzie bardzo gładki i kremowy. W trakcie mieszania można dodać posiekany szczypiorek.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po przygotowaniu pasty można przejść dalej i rozpocząć wypełnianie białek. Farsz należy nakładać do pustego miejsca po żółtku tak, żeby część wystawała ponad białko. Każde wypełnione jajko układać na talerzu. Można je dodatkowo ozdobić sałatą albo kiełkami wybranej rośliny, np. pszenicy. Gdy wszystkie białka będą już wypełnione, należy dodać na sam czubek farszu kawałek ostrej papryki oraz szynki. Podawać od razu po przygotowaniu. Danie jest smaczne i zdrowe.

Popularne tagi
  • potrawa z jajek
  • miska
  • szparagi
  • śmietanka
  • potrawa z jajka
  • jajka z mikrofalówki
  • produkty sojowe
  • pasta
  • masło
  • śniadanie do łóżka
  • dodatki do omletu
  • jajka sadzone po meksykańsku
  • jajka faszerowane awokado
  • śniadanie na słodko
  • ser biały
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising