Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na śniadaniowe jajko zapiekane w bagietce

Opiekun artykułu: okasz
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 35 min.
Przepis na śniadaniowe jajko zapiekane w bagietce

Przepis na śniadaniowe jajko zapiekane w bagietce

Bagietka to rodzaj długiego i wąskiego pieczywa, które może nam się kojarzyć tylko i wyłącznie z jednym regionem świata, a mianowicie z Francją. Nie bez powodu przecież na bagietkę mówi się również bułka paryska. Bułka ta najlepiej smakuje zaraz po wypieku, kiedy jest świeża. Wówczas to skórka jest idealnie chrupiąca, a wnętrze miękkie. Doskonale nadaje się do posmarowania słodkimi dodatkami – tak też jest najczęściej zjadana we Francji. Dzisiaj jednak bagietka posłuży nam jako przepyszne naczynie do zapieczenia jajka. Sprawdź koniecznie ten śniadaniowy przepis.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 bagietki lub 8 półbagietek

6 – 7 jajek L

15 dag żółtego sera

pół pęczka szczypiorku

10 dag szynki

sól i pieprz

4 bagietki lub 8 półbagietek 6 – 7 jajek L 15 dag żółtego sera pół pęczka szczypiorku 10 dag szynki sól i pieprz
  • Przygotowanie bagietek

    Przygotowanie bagietek należy zacząć od ich wydrążenia. Jeśli kupiłeś te długie, prawdziwe bagietki, to najpierw przetnij je na pół. Jeśli krótkie, tzw. półbagietki, to nie ma potrzeby ich przecinania. Musimy z naszego pieczywa zrobić naczynie, do którego będziemy mogli wlać masę jajeczną. Należy więc je wydrążyć. Zrób to w taki sposób, aby powstał dość głęboki otwór, uważając przy tym, aby nie uszkodzić dna. Postępuj mniej więcej w taki sposób, jak przy wydrążeniu chlebka do podania żuru. Każdy wydrążony otwór posmaruj jedną łyżeczką masła.

  • Przygotowanie masy jajecznej

    Uszykuj średniej wielkości miskę. Wbij do niej 6 – 7 dużych jajek, a następnie rozkłóć je delikatnie za pomocą widelca. Potem pokrój bardzo drobno szczypiorek oraz dobrej jakości szynkę i zetrzyj żółty ser. Wszystkie te składniki dodaj do jajek i wymieszaj je razem. Potem dodaj sól oraz pieprz do smaku.

  • Pieczenie

    Nastaw piekarnik na 180°C. Bagietki połóż na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, a następnie włóż je do dobrze rozgrzanego piekarnika. Muszą się piec aż do ścięcia jajka, czyli około 20 minut. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw na chwilę, aż przestaną być bardzo gorące.

  • Serowanie

    Serowanie

    Bagietki podawaj na ciepło. Nie potrzebują one żadnych dodatków, ale możesz zaserwować je na przykład z ketchupem. Bon appétit!

Popularne tagi
  • masło
  • omlet z tofu
  • pieczarki
  • mikrofalówka
  • foremka do ciastek
  • kukurydza
  • składniki na jajecznicę
  • ziarna soi
  • szpinak
  • przepis na jajko zapiekane w szynce
  • śniadanie na słodko
  • omlet po katalońsku
  • zioła
  • dymka
  • jajko z szynka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising