Advertising
Zakumaj.pl

Fettuccine Alfredo – zdrowe i smaczne danie z makaronu

Opiekun artykułu: prybcia
Fettuccine Alfredo – zdrowe i smaczne danie z makaronu

Fettuccine Alfredo – zdrowe i smaczne danie z makaronu

Fettuccine Alfredo jest daniem często podawanym w restauracjach, smacznym i sycącym. Obco brzmiąca nazwa skrywa w sobie jedno z prostszych dań z makaronu, jakie można przygotować, dlatego nie jest problemem wykonanie go we własnej kuchni. Szybki makaronowy obiad zasmakuje każdemu i na stałe wejdzie do domowego jadłospisu. Oto podpowiedź, jak go zrobić.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby Fettuccine Alfredo wyszło doskonale, potrzebne będą składniki spożywcze dobrej jakości. Wśród nich trzeba przygotować:
    * 450 g makaronu fettuccine,
    * 225 ml śmietany 36%,
    * 90 g parmezanu,
    * 25 g masła,
    * 1 łyżkę oliwy z oliwek,
    * szczyptę gałki muszkatołowej,
    * pieprz,
    * sól,
    * natkę pietruszki.
    Zamiast białego makaronu można użyć również brązowego, dla zmniejszenia kaloryczności dania.

  • Krok pierwszy

    Przelać 150 ml śmietanki do garnka z grubym dnem – uniknie się przypalenia – i dodać masło. Zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu, doprowadzając najpierw do rozpuszczenia masła, a następnie do wrzenia. Gdy do tego dojdzie, gotować jeszcze 1,5 minuty, aż mikstura nieco zgęstnieje.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W większym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli oraz oliwą. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 – 3 minuty od ponownego zagotowania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Makaron odcedzić, po czym znowu wrzucić go do garnka. Zalać śmietaną z masłem i włączyć mały ogień. Wymieszać bardzo dokładnie i pozostawić na ogniu, żeby całość dobrze się podgrzała. Wlać pozostałą śmietankę.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Parmezan zetrzeć na tarce na niewielkich oczkach. Zostawić 1,5 łyżki do posypania potrawy, a resztę wsypać do garnka. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Ponownie wszystko wymieszać, a następnie przełożyć na talerz lub talerze. Posypać parmezanem, udekorować natką pietruszki i gotowe. Można podawać.

Popularne tagi
  • sok z limonki
  • warzywa
  • zioło
  • owoce
  • olej
  • praska do ziemniaków
  • przepis na lasagne
  • orzechy nerkowca
  • pomidory suszone
  • przepis na makaron z sezamem
  • ziarna sezamu
  • sos pieczarkowy
  • sos chili
  • jumbo shells
  • sos mięsny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising