Advertising
Zakumaj.pl

Grzyby z serem na ciepło – jak zrobić?

Opiekun artykułu: eedyta
Grzyby z serem na ciepło – jak zrobić?

Grzyby z serem na ciepło – jak zrobić?

Jeśli jest się wielbicielem grzybów, z chęcią wita się jesień, która prędzej czy później obfituje w grzyby wszelkiego rodzaju. Można z nich przygotować wiele dań obiadowych, jak również smaczne przystawki do podawania na przyjęciu. Grzybki zapiekane z serem to przysmak, który pieści podniebienie, a poniżej podajemy przepis na niego.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Żeby potrawa wyszła znakomicie, niezbędnych jest kilka składników spożywczych, które pozwolą je przyrządzić. Powinny być świeże i wysokiej jakości.
    Są to:
    * grzyby,
    * 1 cebula,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 łyżka masła,
    * 2 jajka,
    * żółty ser,
    * pieprz,
    * sól,
    * papryka mielona (opcjonalnie).
    Grzybów należy przygotować tyle, ile ich potrzeba, mogą być 4, a może być i 20, lecz wtedy konieczne jest zwiększenie ilości składników. Jednocześnie warto wybierać okazy, które mają ładne kapelusze, umożliwiające łatwe faszerowanie.

  • Krok pierwszy

    Wybrane grzyby umyć, oczyścić z niepotrzebnych naleciałości. Oddzielić trzonki od kapeluszy, tak aby nie uszkodzić trzonków. Nie należy ich wyrzucać, lecz pokroić na małe kosteczki i wrzucić do miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czosnek i cebulę obrać z łupinek. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natomiast cebulę posiekać.Stopić na patelni masło. Podsmażyć czosnek oraz cebulę, a następnie dodać trzonki, jajka oraz przyprawy. Zamieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ser żółty – najlepiej w kostce – zetrzeć na tarce o dowolnych oczkach prosto do miseczki. Kapelusze grzybów napełnić farszem. Jego ilość zależna jest od wielkości grzybów. Na sam wierzch każdego nasypać żółty ser. Gotowe przekąski układać na blasze piekarnika.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 25 minut, aż ser rozpuści się oraz delikatnie zarumieni.Podawać zaraz po przygotowaniu, kiedy przystawka jest jeszcze ciepła. Dla jej urozmaicenia można podawać ją z ryżem albo z ziemniakami. Smacznego.

Popularne tagi
  • pieczarki
  • żółty ser
  • brzoskwinia z karmelem
  • naczynie żaroodporne
  • zapiekany kalafior z cytryną
  • wędlina
  • ryżowe kulki z nadzieniem
  • frytki z awokado
  • ser do smarowania
  • parówki
  • pieczone ziemniaki
  • brukselka smażona
  • majonez
  • chleb
  • awokado
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising