Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować ciasto na gofry?

Opiekun artykułu: putol
Wymagany czas: 30 min.
Jak przygotować ciasto na gofry?

Jak przygotować ciasto na gofry?

Gofry niektórym kojarzą się przede wszystkim z wakacjami, jednak są równie dobrym posiłkiem na deser, na śniadanie, na kolację, zwłaszcza że można z powodzeniem okrasić je różnymi dodatkami. Jeśli tylko ma się w domu gofrownicę – w dowolnym kształcie – warto spróbować zrobić przysmak samodzielnie, wykorzystując do tego podany niżej przepis na smaczne ciasto.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Robienie ciasta na gofry należy zacząć od przygotowania składników, które ułatwią cały proces. Niezbędne są przede wszystkim:
    * 2 jajka,
    * 1/2 szklanki oleju,
    * 1 i 1/3 szklanki mleka,
    * 1,5 szklanki mąki pszennej,
    * 1 łyżka cukru waniliowego,
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 łyżeczki cukru pudru,
    * sól,
    * dowolne dodatki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski wsypać mąkę oraz dodać proszek do pieczenia – zamieszać lekko. Wsypać oba rodzaje cukru, jak również szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, po czym wbić jajka i nadal mieszać. Całe mieszanie może być przeprowadzone łyżką, jednak po dodaniu jajek mikser lub blender sprawdzą się znacznie lepiej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po wmieszaniu jajek dodać olej, jak również mleko i cały czas miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie pozostały w cieście żadne grudki. Gdy uzyska się odpowiedni efekt, można pozostawić ciasto na 15 minut do poleżenia, żeby odpoczęło, ale nie jest to niezbędne, można od razu przejść do smażenia gofrów.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gofrownicę rozgrzać i gdy będzie ciepła, chochelką lać na nią masę, rozprowadzić ją po całej powierzchni gofrownicy przy użyciu łyżki. Zamknąć urządzenie zgodnie z instrukcjami jej użytkowania. Smażyć gofry przez 3 – 3,5 minuty, aż będą ładnie brązowe z wyraźnie odbitymi kratkami.Odkładać gotowe przysmaki do lekkiego przestudzenia, po czym jadać je z dowolnymi dodatkami: cukrem pudrem, dżemem, marmoladą, owocami, bitą śmietaną, sosami czekoladowymi. W każdej wersji gofry będą smakować bardzo dobrze.

Popularne tagi
  • folia aluminiowa
  • kurczak w panierce
  • przepis na ciasto francuskie z pomidorami
  • szparagi z szynką parmeńską
  • przekąska na ciepło
  • masło czosnkowe
  • pieczenie zapiekanek
  • szparagi w sosie serowym
  • papryka jalapeno
  • bakłażan
  • jabłka na ciepło
  • zdrowe odżywanie
  • pieczenie
  • zioła
  • koperek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising