Idealne grzane wino na jesienne wieczory

Idealne grzane wino na jesienne wieczory
Jesienne wieczory nastrajają do siedzenia w ulubionym fotelu i popijania ciepłych napojów. Herbata z dodatkami, herbata owocowa to pyszne specyfiki na taką okazję, jednak raz na tydzień warto zaserwować sobie coś jeszcze lepszego, mianowicie – grzane wino, aromatyczne, rozgrzewające i doskonale komponujące się z pierwszymi przymrozkami za oknem.
- Niezbędne składniki  - Wykonanie grzanego wina wymaga zestawu odpowiednich, pachnących składników. Najważniejszymi z nich są: 
 * 1 butelka wina czerwonego,
 * 100 g cukru,
 * 15 goździków,
 * 1 łyżeczka cynamonu,
 * 1 łyżeczka miodu,
 * 1 mała pomarańcza.
- Pierwszy krok  - Przygotowaną pomarańczkę dokładnie umyć w gorącej wodzie albo sparzyć wrzątkiem, żeby mieć pewność, że skórka jest czysta. Pokroić ją na małe kawałki, przypominające trójkąt. Kilka można odłożyć na osobny talerz, żeby użyć ich do dekoracji. 
- Drugi krok  - Do garnka średniej wielkości, najlepiej z grubym dnem, wlać wino. Można użyć zarówno słodkiego, jak i półsłodkiego bądź wytrawnego. Wsypać cukier oraz wrzucić goździki. Wsypać cynamon, dodać miód oraz pokrojoną pomarańczę. 
- Trzeci krok  - Garnek postawić na piecu i podgrzewać na średnim ogniu przez 10 – 15 minut. Mieszać od czasu do czasu. Trzeba pilnować, żeby nie zagotować wina, gdyż wtedy wyparuje cały alkohol. Po podgrzaniu wina rozlać je do szklanek albo ceramicznych kubków. Można robić to chochelką i uniknąć wlewania napoju razem z pomarańczami albo wlewać je razem z nimi. Ozdobić kubek kawałkami owocu i podawać.Grzane wino skutecznie urozmaici popołudnie jesienne i będzie stanowiło smaczny sposób na rozgrzanie się. 


















