Advertising
Zakumaj.pl

Sernik z toffi na każdą okazję

Opiekun artykułu: tasiorek
Sernik z toffi na każdą okazję

Sernik z toffi na każdą okazję

Sernik można wykonać na kilkanaście różnych sposobów i z różnymi dodatkami. Warto eksperymentować i próbować czegoś nowego. Dzięki temu na każde święta lub urodziny można zaserwować gościom coś niezwykłego. Jednym z lepszych serników, delikatnym i słodkim, jest ciasto serowe z toffi.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Sama nazwa może brzmieć skomplikowanie, jednak jeśli posiada się odpowiednie składniki, wykonanie ciasta jest proste i kończy się smacznym efektem. W związku z tym potrzebne są elementy do wykonania spodu:
    * 30 dag mąki pszennej,
    * 15 dag margaryny,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 3 żółtka,
    * 2 łyżki śmietany 18%,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Do masy serowej niezbędne są:
    * 1 kg sera białego (w wiaderku),
    * 5 białek,
    * 2 żółtka,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 2 opakowania budyniu waniliowego,
    * 2 łyżki mleka w proszku,
    * 70 ml oleju,
    * 330 g śmietany 18%,
    * szczypta soli.
    Dodatkowo potrzebne będą również:
    * 1 puszka masy krówkowej,
    * 150 g masła.

  • Pierwszy krok

    Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Warto najpierw przesiać mąkę, żeby upewnić się, że nie ma w niej żadnych nieczystości i żeby nabrała trochę powietrza. Margarynę można pokroić na kawałki, aby łatwiej się ugniatała. Gdyby wyszło zbyt suche, można dodać odrobinę śmietany. Po wyrobieniu owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki,

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Przygotowując masę serową, należy zacząć od ubicia żółtek i obu rodzajów cukru na puszystą masę. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, dodać ser, budyń, śmietanę oraz olej. Można ubijać mikserem na najniższych obrotach.Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty cukru, po czym dodać do masy serowej, mieszając oba elementy bardzo dokładnie i delikatnie, najlepiej łyżką, a nie mikserem.

  • Trzeci krok

    Formę, najlepiej okrągłą, choć nie jest to konieczne, wyłożyć ciastem, a następnie wylać na nie masę serową. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni Celsjusza i wsunąć do niego formę z sernikiem. Piec 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni. Po kolejnych 20 minutach zmniejszyć o kolejne 10 stopni. Po 60 minutach wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do wystygnięcia.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Miękkie masło – w temperaturze pokojowej – spienić lekko, po czym zacząć dodawać do niego masę krówkową, po 1 łyżce, aż do wykorzystania całej ilości. Gdy polewa będzie pachnąca i złocista, wylać na ostudzony sernik i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin, żeby polewa dobrze zastygła. Można podawać z bitą śmietaną.

Popularne tagi
  • dodatek do przekąsek
  • zupa rybna
  • świecznik z piernika
  • masa serowa
  • sezon jesienny
  • nadzienie cynamonowe
  • składniki spożywcza
  • farsz
  • czekoladowy deser
  • nadzienie do drożdżówki
  • chleb
  • barwnik spożywczy
  • kakao
  • zdrowe odżywianie
  • smaczny chleb
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising