Zakumaj.pl

Jak odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej?

Jak odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej?

Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa mają podobne objawy. Powoduje to, że ciężko określić na pierwszy rzut oka, na co się cierpi. Jednak odpowiednia diagnoza jest konieczna, w przeciwnym razie nie będzie możliwości podjęcia odpowiedniego leczenia. W poniższym artykule podpowiadamy, jak odróżnić od siebie oba schorzenia.

  • Symptomy alergii pokarmowej

    Symptomy alergii pokarmowej

    Pewną zaletą alergii pokarmowej, która ułatwia diagnozę, jest fakt, że objawy pojawiają się niemal od razu po spożyciu substancji uczulającej. Do najczęstszych symptomów należą:
    *dolegliwości żołądkowe – biegunka, wzdęcia, wymioty, a u dzieci kolka,
    *dolegliwości oddechowe – są wiązane głównie z alergiami wziewnymi, jednak zdarza się, że również alergia na pokarm może objawić się kichaniem, wodnistym katarem, a nawet dusznością,
    *dolegliwości skórne – najbardziej charakterystyczne w przypadku alergii pokarmowej, czerwone plamy, wysypka, obejmująca całą skórę lub tylko niektóre partie,
    *wstrząs anafilaktyczny.

  • Odnalezienie alergenów

    Odnalezienie alergenów

    Jeżeli pojawiają się podobne objawy, konieczne jest wykonanie badań potwierdzających, że to alergia, oraz znalezienie alergenów. W tym celu wykonuje się testy alergologiczne, czyli testy skórne z użyciem najpopularniejszych alergenów, w tym mleka, cytrusów i zboża.Po wykonaniu testów lekarz przeprowadza również wywiad środowiskowy, który pozwala określić, jak wygląda jadłospis pacjenta. Pozwala to na dokonanie odpowiednich modyfikacji, które pozwolą na unikanie alergenów i tym samym niewystępowanie alergii. Bardzo rzadko zdarza się, że alergia pokarmowa wymaga specjalistycznych leków, choć przy wystąpieniu ostrej reakcji konieczne jest wykonanie zastrzyku przeciwalergicznego.

  • Symptomy nietolerancji pokarmowej

    Symptomy nietolerancji pokarmowej

    Z alergią pokarmową bywa mylona często nietolerancja pokarmów. Wynika to z faktu, że obie przypadłości związane są z jedzeniem.

    Nietolerancja pokarmowa to przede wszystkim nadwrażliwość układu pokarmowego, który nie jest w stanie poradzić sobie z produktem albo grupą produktów, np. mlekiem. Dolegliwości przy nietolerancji nie są tak rozległe, jak przy alergii i skupiają się przede wszystkim na sferze związanej z żołądkiem i jelitami. Osoba cierpiąca na to schorzenie odczuwa wzdęcia, zaparcia, zgagę, rzadko pojawiają się objawy ze strony układu pokarmowego.

    Do najczęstszych pokarmów powodujących nietolerancję pokarmową należą produkty mleczne i zawarta w nich laktoza oaz gluten w produktach mącznych.

  • Co robić przy nietolerancji?

    Co robić przy nietolerancji?

    Tak jak w przypadku alergii, na początku nietolerancję trzeba zdiagnozować odpowiednim badaniem u lekarza alergologa lub pierwszego kontaktu. Gdy przyczyną jest nietolerancja laktozy, wówczas wykonuje się test wodorowy, badając ilość wodoru wydychanego po wypiciu laktozy.Również w tym przypadku konieczne jest odstawienie produktów wywołujących dolegliwości albo zmniejszenie ich ilości. O ile chorzy na alergię muszą całkiem odstawić dany pokarm, o tyle osoby nie tolerujące pokarmów często mogą je spożywać, lecz w bardzo małych ilościach.