Zakumaj.pl

Jak otrzymać wizę do USA?

Jak otrzymać wizę do USA?

Wyjazd do Stanów Zjednoczonych, chociaż zachęcający, nie jest tak prosty jak wyjazd do większości krajów europejskich, po których można poruszać się jedynie z dowodem osobistym. Przed wyjazdem do USA niezbędna jest wiza, którą można otrzymać w konsulacie Stanów Zjednoczonych po wypełnieniu niezbędnych dokumentów i ich pozytywnym rozpatrzeniu przez pracowników placówki.

  • Rodzaj wizy

    Rodzaj wizy

    Wiza to pojęcie ogólne i zanim zacznie się starania o nią, trzeba określić, jaka jest potrzebna. Wśród wszystkich rodzajów znaleźć można wizy: turystyczne, imigracyjne, biznesowe, studenckie, pracownicze, małżeńskie, dyplomatyczne. Określenie odpowiedniego rodzaju wizy jest niezbędne, ponieważ bez podania, która jest potrzebna, wniosek może zostać odrzucony, gdyż urzędnik nie będzie miał pewności, po co naprawdę chce się lecieć do USA. W przypadku błędnego podania rodzaju wizy, jaką chce się uzyskać, starania o nią trzeba zaczynać od nowa.

  • Wniosek o wizę

    Wniosek o wizę

    Pierwszym krokiem, aby otrzymać wizę, jest wypełnienie poprawnie wniosku. Jest to czasochłonny proces, ponieważ wniosek jest długi, a dodatkowo bywa dostępny jedynie po angielsku, co powoduje liczne utrudnienia lub konieczność skorzystania z pomocy osoby znającej język, jeśli samemu się go nie zna. Przy wypełnianiu wniosku trzeba poprawnie odpowiadać na wszystkie pytania i nie ukrywać żadnych wymaganych informacji. Jednocześnie nie należy się śpieszyć, wypełniać spokojnie krok po kroku i sprawdzać kilka, a nawet kilkanaście razy, żeby mieć pewność, że we wniosku nie ma żadnego błędu. Niestety, nawet niezamierzony błąd bywa powodem odrzucenia formularza.

  • Dodatkowe dokumenty

    Dodatkowe dokumenty

    Poza wnioskiem o otrzymanie wizy należy przedstawić również zdjęcie, dowód tożsamości oraz dowody wpłaty za postępowanie wszczęte przez urzędników. Jeżeli dostało się zaproszenie do USA, np. od krewnych, warto nie tylko zaznaczyć to we wniosku, ale również przedstawić list z zaproszeniem. Podwaja to szansę na otrzymanie wizy. Jednocześnie dalsze postępowanie uzależnione jest od rodzaju wizy, którą chce się otrzymać. Wiza turystyczna wymaga umówienia się na rozmowę z konsulem. Zważywszy na to, że terminy są ograniczone, należy przygotować się na dłuższy czas oczekiwania. Razem z terminem spotkania dostanie się informację o konieczności wniesienia opłaty. Należy ją uiścić i mieć dowód przy sobie w czasie spotkania w konsulacie.

  • Akceptacja lub odrzucenie

    Akceptacja lub odrzucenie

    Na ustaloną rozmowę z konsulem należy stawić się punktualnie, inaczej szansa może przepaść i trzeba umawiać się znowu. Dodatkowo należy mieć przy sobie wszystkie niezbędne dokumenty, które mogą pomóc w uzyskaniu wizy. W czasie rozmowy wszystkie dane zostaną przejrzane i otrzyma się informację, czy wiza została przyznana, czy nie. Jeżeli nie, w paszporcie zostanie postawiony znaczek, który o tym informuje, natomiast jeżeli tak, paszport zostanie zabrany na 1 lub 2 dni, w celu wydrukowania i umieszczenia w nim wizy.