Jak przygotować dobre kanapki z ricottą i figą?

Jak przygotować dobre kanapki z ricottą i figą?
Masz już dosyć zwyczajnych kanapek? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie. Połączenie chleba, sera i fig może stać się tym, czego szukasz i od czego nie będziesz mógł się już uwolnić. Wystarczy spróbować, żeby cieszyć się świetnym smakiem na śniadanie, na drugie śniadanie i kolację. Potrzebujesz jedynie przepisu i składników.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Smaczna kanapka jest możliwa do wykonania, jeśli zawczasu zbierze się świeże produkty potrzebne do jej przygotowania, w tym: - * chleb pełnoziarnisty, - * masło, - * 100 g sera ricotta, - * 2 figi. - Zamiast zwykłego chleba można użyć również chałki, wtedy potrawa będzie bardziej „na słodko”. 
- Krok pierwszy  - Wybrać 2 kromki pieczywa. Podpiec je w tosterze, żeby były chrupiące. Jeśli nie posiada się tostera, nic nie szkodzi, równie dobry efekt uzyska się, przysmażając chleb na suchej patelni aż do jego zbrązowienia. 
- Krok drugi  - Jedną kromkę posmarować masłem, a następnie serkiem ricotta. Figi umyć i pokroić w cienkie plasterki. Układać je po kolei na kanapce, zakrywając cały serek, a następnie nałożyć drugą część chleba. Przygnieść lekko ręką. 
- Krok trzeci  - Żeby kanapka była jeszcze smaczniejsza, można przyrządzić do niej słodki sos. Do jego wykonania przydadzą się: - * 2 łyżki miodu, - * 1 łyżka soku z cytryny, - * ziarenka z 1/2 laski wanilii. - Ziarenka wydobyć i wrzucić do miseczki, dodać miód oraz sok i wymieszać dokładnie całość, tworząc przyjemnie pachnący sos. Polać dokładnie całą kanapkę przygotowanym sosem i dopiero wtedy zabrać się do jedzenia. Przyjemność smaku jest zapewniona.Przed polaniem można dodatkowo podgrzać kanapkę na patelni – po raz drugi – aby była cieplejsza, jednak trzeba robić to ostrożnie, żeby nie przypalić pieczywa. 


















