Kanapka-rybka dla najmłodszych – jak ją zrobić?

Kanapka-rybka dla najmłodszych – jak ją zrobić?
Dzieci lubią nietypowe kanapki i warto im to zagwarantować, zarówno na śniadanie, jak i na przekąskę popołudniową. Kanapeczka w kształcie ryby, do tego z owocami, może zaskoczyć malucha i spowodować, że zacznie bardzo chętnie jadać zdrowe przekąski oraz domagać się dokładek. Warto nauczyć się, jak zrobić rybkę na talerzu.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Do wykonania zgrabnej kanapki potrzebny jest komplet następujących składników spożywczych: 
 * 1 kromka pełnoziarnistego chleba,
 * 12 malin,
 * 6 borówek,
 * 5 truskawek,
 * masło orzechowe,
 * szczypiorek.
- Pierwszy krok  - Sięgnąć po kromkę chleba i odciąć półokrągło 2 przeciwległe rogi od pieczywa. W taki sposób uda się stworzyć podstawę ryby, czyli jej tułów. Odciętych fragmentów nie wyrzucać, ponieważ z nich należy zrobić ogon. Z pozostałego kawałka wykonać płetwę brzuszną oraz grzbietową, przecinając kawałek chleba na 2 części. 
- Drugi krok  - Wszystkie owoce dokładnie umyć na sitku, pod zimną wodą. Z truskawek oderwać zielone szypułki i pokroić w niewielkie plasterki, tnąc wzdłuż owocu.Rybi tułów z chleba posmarować masłem orzechowym, a następnie układać na nim truskawki, kładąc je w taki sposób, żeby górne lekko zachodziły na dolne, jak prawdziwie rybie łuski. Po zrobieniu tego ułożyć płetwy. 
- Trzeci krok  - Położyć rybkę na talerzu. Z jednej borówki zrobić oko, a z reszty bąbelki ułożone nad pyszczkiem rybki. Maliny położyć na dole talerza jako część imitującą dno. Pomiędzy maliny w niektórych miejscach włożyć kawałki szczypiorku, który będzie niczym podwodne roślinki. Tak przygotowane śniadanie albo deser podać dziecku, obserwując, jak zjada je ze smakiem. Przygotuj się na to, że będzie prośba o dokładkę. 


















