Ciekawe pomysły na grillowane pieczywo

Ciekawe pomysły na grillowane pieczywo
Pieczywo z grilla zawsze jest świetnym pomysłem i doskonałą alternatywą dla mięsa. Zamiast jadać tylko kiełbaski z rusztu, warto poznać ciekawe sposoby na przygotowanie pieczywa. Chleb z grilla nie zawsze oznacza suchą, przypieczoną kromkę. Można przyrządzić go znacznie ciekawiej oraz aromatycznie i wszyscy zapomną, że kiedykolwiek woleli jadać grillowany karczek lub skrzydełka z kurczaka. Przeczytaj poniższe przepisy i wybierz coś dla siebie.
- Bagietka z serem  - Miękka bagietka jest bardzo dobrym składnikiem grillowanego dania. Aby przyrządzić ją z grilla, przydadzą się następujące produkty: - * bagietka, - * czosnek, - * pieprz, - * sól, - * ser żółty. - Przygotowaną bagietkę podzielić na części – jeżeli kupiło się długą – a następnie naciąć ukośnie, niczym kiełbaskę, lecz tylko z jednej strony i nieco głębiej, niż nacina się mięso. Miękkie masło wymieszać ze zmiażdżonym w prasce czosnkiem – jego ilość jest dowolna, w zależności od tego, czy bardzo lubi się ten smak, czy mniej. Przygotowanym masłem czosnkowym grubo smarować szpary w bagietce, posypywać solą oraz pieprzem, po czym do każdego nacięcia włożyć plasterek sera żółtego. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec na ruszcie przez 10 minut. 
- Chleb z czosnkiem  - Czosnek to największy przyjaciel grillowanego pieczywa. Aby zrobić aromatyczny chlebek, idealny do chrupania zarówno z dodatkami, jak i bez, niezbędne są: - * chleb, - * masło, - * czosnek, - * bazylia, - * sól, - * ser żółty (opcjonalnie). - Czosnek zmiażdżyć w prasce, dodać do niego masło i sól, a następnie posmarować każdą kromkę z obu stron. Położyć tak przygotowany chleb na rozgrzanym ruszcie. Przypiekać z obu stron. Chleb można dodatkowo urozmaicić poprzez posypanie kromek tartym serem tuż przed zakończeniem pieczenia. 
- Kanapka z parmezanem i awokado  - Na grillu można zrobić także bardziej skomplikowane dania z pieczywem w roli głównej. Jednym z nich jest kanapka z zieloną zawartością. Do jej przygotowania potrzebne są: - * chleb pełnoziarnisty, - * awokado, - * parmezan, - * sól, - * słodka papryka. - Chleb pokroić tak, żeby z łatwością stworzyć kanapki. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a awokado wydrążyć z miąższu. Połączyć oba składniki, doprawić przyprawami i posmarować jedną część chleba, nakryć drugą kromką i położyć całość na grillu. Przypiekać z obu stron, a następnie podawać, gdy kanapka jest bardzo gorąca. 

















