Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dżem z jabłek i dyni?

Opiekun artykułu: natalba
Jak przygotować dżem z jabłek i dyni?

Jak przygotować dżem z jabłek i dyni?

Chociaż jabłka są owocami, które można znaleźć w sklepach o każdej porze roku, nie zawsze są tak samo dobre. Najlepsze są we wrześniu, kiedy mają w sobie słodycz lata i są wyśmienite, zarówno jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do przetworów. Wspaniale komponuje się z dynią, z której można przygotować wyśmienity dżem na zimę. Poniżej podpowiadamy, jak to zrobić.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do wykonania dżemu niezbędne jest posiadanie odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się następujące elementy:
    * 2 kg dyni,
    * 1 kg jabłek,
    * 1 kg cukru białego,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 1/2 łyżeczki imbiru,
    * 1 cytryna,
    * 1 pomarańcza.
    Należy przygotować także słoiki do przechowywania przysmaku. Z podanej powyżej ilości składników można uzyskać aż 3,5 litra dżemu.

  • Krok pierwszy

    Przygotowanie dżemu najlepiej zacząć od przygotowania wszystkich produktów, przede wszystkim dyni. Należy ją dokładnie umyć, a następnie przekroić na pół i usunąć część z pestkami. Jeśli lubi się pestki z dyni, można wysuszyć je na słońcu albo w suszarce elektrycznej i mieć zdrową przekąskę. Dynię pokroić na jeszcze mniejsze kawałki i obrać z grubej skórki, po czym zetrzeć na tarce.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jabłka również umyć, obrać ze skórki oraz usunąć gniazda nasienne. Pokroić owoce w kostkę. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Po pozbyciu się skórki pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do dużego garnka z grubym dnem przełożyć startą dynię. Wsypać do niej cukier i wymieszać, po czym postawić garnek na gazie, rozpoczynając podgrzewanie. Gotować 10 minut, a po tym czasie dodać jabłka, skórkę z pomarańczy, sok z niej, cynamon oraz imbir. Z cytryny wycisnąć cały sok i również dodać go do dyni. Wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić na palniku na 40 minut, choć jeśli chce się uzyskać gęstszy dżem, można gotować dłużej, 50 – 60 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowy dżem można zacząć przekładać do wyparzonych słoików. Dobrym krokiem jest włożenie najpierw 1 łyżki dżemu do słoika, aby ogrzał się i nie pękł podczas dodawania kolejnych porcji dżemu. Kiedy już wszystkie naczynia będą pełne, zakręcić je i odwrócić do góry nogami. Pozostawić na 30 – 40 minut, żeby złapały wieczko. Po tym czasie nadają się do przechowywania w spiżarni.

Popularne tagi
  • przetwory grzybowe
  • przepis na grzyby w zalewie pomidorowej
  • jak zrobić pikle
  • grzyb
  • dżem z malin
  • etykieta
  • przetwory egzotyczne
  • potrawa z dyni
  • marynowane papryczki
  • pasteryzacja
  • powidła śliwkowe bez cukru
  • cukier żelujący
  • ochrona przed pleśnią
  • dodatek na kanapki
  • przepis na pastę dyniową
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising