Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować konfitury z jarzębiny?

Opiekun artykułu: aqatua
Wymagany czas: 4 godz.
Jak przygotować konfitury z jarzębiny?

Jak przygotować konfitury z jarzębiny?

Trudno powiedzieć, żeby konfitury z jarzębiny były popularnym przysmakiem – tym bardziej trzeba ich spróbować. Nie tylko zjeść, ale przede wszystkim wykonać, gdyż znalezienie ich w sklepie to prawdziwa loteria, mogą być, jednak niekoniecznie. Jeśli jesteś ciekawa, jak smakuje taki przysmak, zbierz jarzębinę oraz skorzystaj ze sprawdzonego przepisu w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zrobić smaczne konfitury z jarzębiny, przyda się dosłownie kilka elementów, a wśród nich następujące:

    * 0,5 l wody,

    * 1,5 kg cukru,

    * 1 kg jarzębiny.

    Trzeba przygotować również słoiki, by mieć w czym przechowywać czerwone przetwory.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Owoce jarzębiny – koniecznie dojrzałe – przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Umieścić wszystkie w garnku i zalać taką ilością wody, żeby dokładnie zakryła owoce. Postawić na gazie, doprowadzając do wrzenia. Po rozpoczęciu wrzenia wody gotować przez 5 minut, co pozwoli jarzębinie delikatnie zmięknąć.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie kiedy jarzębina będzie się gotowała lub tuż po zdjęciu jej z ognia przejść do przygotowania syropu w niewielkim rondelku. Wlać do niego 0,5 litra wody oraz dodać cukier. Mieszać, trzymając rondelek na małym ogniu, aż do całkowitego roztopienia się cukru i zgęstnienia mikstury.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy syrop będzie gotowy, zalać nim podgotowane owoce jarzębiny. Tak zalane pozostawić na 2 – 3 godziny, po czym cały garnek postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 5 minut i wyłączyć, zostawiając całość na 3 godziny. Po tym czasie powtórzyć proces, potem znowu, aż konfitura jarzębinowa nabierze oczekiwanej gęstej konsystencji. Kiedy uda się to osiągnąć, przełożyć konfiturę do słoików, wcześniej wyparzonych gorącą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce, używając zgodnie z własną ochotą.

Popularne tagi
  • domowy dżem pomarańczowy
  • koperek
  • zamrażalnik
  • przepis na sos mandarynkowo-cytrynowy
  • dżem pomarańczowy z czekoladą
  • papryka mielona
  • akacja
  • etykieta
  • szatkowanie kapusty
  • dżem dyniowy z wanilią
  • dżem śliwkowy z kakao
  • zalety miodu
  • liść laurowy
  • kolendra
  • jedzenie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising