Dobry sposób na grzyby w occie

Dobry sposób na grzyby w occie
Grzybki to doskonała przystawka na różne przyjęcia oraz do obiadu. Same w sobie mają bardzo dobry smak, zatrzymujący zapach lasu. Jednak skomponowane z octem stają się jeszcze lepsze. Można i warto przygotować ich zapas na zimę, póki sezon trwa. Jeżeli nie masz doświadczenia albo szukasz sprawdzonego przepisu, polecamy Ci poniższą recepturę.
- Jakich składników potrzebujesz?  - Do zrobienia przetworów grzybowych potrzebne będą słoik oraz kilka konkretnych składników spożywczych, w tym: - * 1 kg grzybów dowolnego gatunku, - * 4,5 szklanki wody, - * 1/2 szklanki octu, - * 2 cebule, - * 1 łyżka soli, - * 1 łyżeczka cukru, - * 3 liście laurowe, - * 4 kuleczki ziela angielskiego, - * gorczyca. 
- Krok pierwszy  - Z posiadanych grzybów wybrać niewielkie i dość twarde egzemplarze, miękkie mogą rozpaść się podczas gotowania. Oczyścić je wszystkie z ewentualnych resztek poszycia leśnego oraz przepłukać pod zimną wodą. Wszystkie grzyby przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody oraz doprawić solą. Zagotować i od tego momentu gotować przez 10 minut. 
- Krok drugi  - Przygotować drugi garnek. Przelać do niego pozostałą wodę i dolać ocet. Wrzucić przyprawy, obrać z łupinek cebulę i przekroić ją na pół, po czym także wrzucić ją do mikstury. Zagotować, żeby zalewa miała odpowiedni smak oraz aromat. W czasie kiedy grzyby oraz zalewa będą się gotowały, wyparzyć wrzątkiem słoiki. 
- Krok trzeci  - Podgotowane grzyby odcedzić na sitku i przelać szybko zimną wodą. Układać je w słoiczkach, a następnie zalać dokładnie octową zalewą, jeszcze gorącą. Cebuli można się pozbyć, ale przyprawy powinny znaleźć się w słoikach.Wypełnione słoiki zakręcić dokładnie i ułożyć do góry dnem na ścierce, pozostawiając w taki sposób aż do całkowitego wystygnięcia. Wtedy przełożyć przetwory grzybowe do spiżarni i wyjmować, gdy przyjdzie ochota na wyraziste w smaku grzyby. 

















