Jak przygotować dobre korniszony?

Jak przygotować dobre korniszony?
Są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez korniszonów. Przysmak ten doskonale komponuje się z rybami, daniami mięsnymi i jest niezastąpionym dodatkiem do wielu surówek. Sklepy oferują sporo dobrych korniszonów, jednak zamiast zdawać się na masową produkcję, warto zapełnić spiżarnię domowymi przetworami.
- Niezbędne składniki na korniszony  - Do zrobienia chrupiących korniszonów niezbędne jest zebranie świeżych składników spożywczych, które będą gwarantem ich dobrego smaku. Są to: - * 3 kg ogórków, - * 8 szklanek cukru, - * 6 szklanek octu 5%, - * 1/2 szklanki soli, - * 2 łyżeczki nasion selera, - * 2 łyżeczki wanilii, - * 2 łyżeczki przyprawy warzywnej, - * 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego, - * 3/4 łyżeczki kurkumy, - * 2 laski cynamonu. 
- Krok pierwszy  - Ogórki dokładnie umyć – nie obierać ze skórki – umieścić w dużym słoju lub glinianym naczyniu, układając jeden na drugim, żeby wszystkie się zmieściły. Następnie zalać je wrzątkiem aż po sam czubek słoja. Pozostawić na 8 godzin, a po tym czasie oraz następnego dnia zalać ogórki 7 litrami wrzątku posolonego 1/4 szklanki soli. Po ostatnim zalaniu odsączyć ogórki i nakłuć wszystkie widelcem. 
- Krok drugi  - Do garnka wlać 3 szklanki octu, 3 szklanki cukru oraz wsypać kurkumę i inne przyprawy. Zagotować całość. Zalać miksturą ogórki i ponownie pozostawić na 8 godzin, a po tym czasie wodę z ogórków przelać do rondelka, nie do zlewu. Dodać do rondla nowe składniki, czyli: 2 szklanki cukru i 2 szklanki octu. Po raz kolejny zagotować wywar. Powtórzyć operację zalania ogórków i odcedzania mikstury do garnka, tym razem dodając do niej cukier oraz wanilię. Znów zagotować. 
- Krok trzeci  - Ogórki poukładać w słoikach albo w jednym wielkim słoju. Zalać gorącym wywarem całość i szczelnie zakręcić. Pasteryzować słoiki w garnku uzupełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików oraz gotować 15 minut od rozpoczęcia wrzenia. Słoiki po pasteryzacji odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do chłodnego miejsca, korzystając z ich zawartości przez całą zimę. 


















