Zakumaj.pl

Dipy i sosy (78)

  • Crème fraîche – jak je zrobić?

    Pod tajemniczą nazwą crème fraîche kryje się francuski krem z dużą zawartością tłuszczu. Może być stosowany do różnych deserów, jako ich ozdoba oraz urozmaicenie oraz do potraw obiadowych. W Polsce crème fraîche nie jest popularny i można go znaleźć tylko w niektórych sklepach, jednak nic straconego – można samodzielnie wykonać ten tłusty, lecz bardzo smaczny dodatek. Czytaj więcej »

    litman

  • Jak przygotować guacamole ze szparagami?

    Guacamole to sos z kuchni meksykańskiej, znany jeszcze w czasach azteckich. Może być przygotowany na różne sposoby, z różnych składników. Jest wart wykonania jako dodatek do krakersów, do chrupkich przekąsek oraz kawałków białego chleba. Jednym z ciekawszych połączeń jest dodanie do sosu szparagów. Oto podpowiedź, jak wykonać dodatek do jedzenia o intensywnym smaku oraz barwie. Czytaj więcej »

    sylwia

  • Jak zrobić szybki dip meksykański?

    Kuchnia meksykańska ma to do siebie, że jest niezwykle wyrazista. Dodatki z niej, pomysły na sosy i dipy sprawdzają się u każdego, kto lubi ostry, wyrazisty smak. Choć zazwyczaj dip meksykański bywa dedykowany do konkretnego dania, nie ma przeciwwskazań, żeby nie podawać go wedle własnej wizji smakowej – z przystawkami, przekąskami, całymi daniami. Czytaj więcej »

    urte

  • Jak przyrządzić dobry sos serowy do makaronu?

    Makaronu nie trzeba koniecznie podawać na bardzo zaskakujące, wymyślne sposoby. Prostota też jest dobra. Taką prostotę zapewnia sos serowy, który nie jest skomplikowany, ale dla wielu osób jego przygotowanie bywa tajemnicą. Żeby mieć zawsze pod ręką przepis na szybki obiad, podajemy naszą sprawdzoną recepturę. Czytaj więcej »

    pww

  • Prosty sposób przygotowania sosu włoskiego

    Prawdziwy włoski sos jest tym, czego każdy przynajmniej raz w życiu powinien spróbować. Dopiero wtedy można całkowicie poznać smak kuchni włoskiej. Jednak nie musisz się obawiać, nie trzeba jechać do Włoch, aby skosztować takiego przysmaku – poniższy przepis pozwoli Ci wykonać sos we własnej kuchni. Czytaj więcej »

    ibak

  • Jak przygotować sos do ryby z winem i kaparami?

    Ryba sama w sobie może mieć nudny smak. Dopiero dodatki sprawiają, że staje się wyśmienita i trudno nie prosić o dokładkę. Poza solą i cytryną, do podania ryby można stworzyć doskonały sos na bazie wina oraz kaparów. Bardzo oryginalny i bardzo francuski. Jeżeli masz ochotę pogłębić doznania związane z jedzeniem produktów rybnych, ten sos Ci się spodoba. Czytaj więcej »

    marekga

  • Jak przygotować zapas sosu pomidorowego na zimę?

    Przetwory na zimę to nie tylko dżemy i marmolada z sezonowych owoców albo grzyby w zalewie, ale również sos pomidorowy. W końcu nie ma nic lepszego niż sos, zupa na bazie świeżych pomidorów. Ze względu na to, że pomidory nie są zawsze tak samo dobre, zwłaszcza zimą, dobrze jest mieć zapas soczystych przetworów w spiżarce. Czytaj więcej »

    avi

  • Dip z karczochów i szpinaku – jak go przyrządzić?

    Wśród wielu dipów, które można podać jako dodatki do słonych przekąsek lub do chleba, na uwagę zasługuje dip z karczochów oraz szpinaku. Proponowany dodatek do przekąsek ma ciekawy kolor i konsystencję, ale nie jest jednym z lekkich sosów, których można używać w nadmiarze. Pomimo tego warto spróbować, ponieważ połączenie karczocha i szpinaku daje intrygujące wrażenia smakowe. Czytaj więcej »

    sara

  • Sos serowy do frytek – jak go przygotować?

    Ketchup to nie jedyny dodatek do frytek, jaki można podać na stół razem z nimi. Bywają podawane z majonezem, z musztardą, lecz często nie jest to ten poszukiwany smak. Gdy pragniesz czegoś innego, co zmieni frytki w danie jeszcze lepsze oraz bardziej sycące, zrobienie sosu serowego będzie odpowiednim wyborem. Czytaj więcej »

    juzza

  • Sos chimichurri – jak go zrobić?

    Sosy włoskie, sosy greckie, sosy angielskie to już popularne specyfiki na polskich stołach. Jak pokazują badania, ciągle szukamy czegoś nowego, smacznego, powodującego nowe doznania smakowe. Skoro tak, to warto poznać bliżej argentyński sos chimichurri o cudownej, zielonej barwie i równie dobrym smaku. Czytaj więcej »

    patiss

  • Jak przygotować sos marinara?

    Sos marinara to jeden z najbardziej rozpowszechnionych sosów włoskich. Jego charakterystyczny, ziołowy smak poprawia każdą potrawę. Można go używać zarówno jako samodzielnego sosu, jak również jako bazy do innych sosów, w tym sosu z anchois, z kaparów, z czerwonego wina. Ważne jest jednak, żeby sam sos marinara smakował, jak powinien – nie zwlekaj i zrób go samodzielnie. Czytaj więcej »

    grzes

  • Jak wykonać dobry sos grzybowy ze świeżych grzybów?

    Po wyprawie na grzyby, po nazbieraniu pachnących prawdziwków lub innych rodzajów grzybków trzeba je dobrze zagospodarować. Nie zawsze jest ich tyle, żeby nadawały się do mrożenia lub suszenia. W takiej sytuacji można zrobić sos grzybowy, który nie ma sobie równych – zarówno smakiem, jak i aromatem. Czytaj więcej »

    bankier