Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować kawę mrożoną?

Opiekun artykułu: marekga
Jak przygotować kawę mrożoną?

Jak przygotować kawę mrożoną?

Nawet najwięksi wielbiciele kawy w czasie upałów marzą o czymś chłodniejszym niż kubek z gorącym napojem. Na szczęście można z powodzeniem połączyć kawę i chłód, tworząc kawę mrożoną. Jest to jeden z najlepszych napojów na upalne dni, który może być przygotowywany w różnych ciekawych wariantach.

Advertising
Advertising
  • Lodowa kawa mrożona

    Lodowa kawa mrożona

    Mrożona kawa może stać się doskonałym deserem na ciepłe popołudnie. Do jej przyrządzenia przydadzą się:
    * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
    * 2 łyżeczki cukru,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1 kieliszek ajerkoniaku,
    * lody waniliowe,
    * bita śmietana,
    * kakao.
    Zalać kawę 1/2 szklanki gorącej wody. Posłodzić. Dodać mleko i ostudzić, po czym włożyć do lodówki. Gdy napój będzie schłodzony, przelać go do wysokiej szklanki i dodać 2 gałki (2 łyżki) lodów waniliowych. Dodać ajerkoniak, ozdobić bitą śmietaną, a śmietanę posypać kakao.

  • Lodowe frappe

    Lodowe frappe

    Zimna kawa może być podawana ze słodkimi dodatkami albo skromniej. Nie oznacza to jednak, że skromniejsza wersja jest mniej smaczna. Żeby ją przygotować, potrzebne są:
    * 1/2 szklanki zimnej wody,
    * 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * mleko,
    * kostki lodu.
    Do shakera albo blendera wlać wodę i kawę, wsypać cukier oraz 3 kostki lodu. Mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i pojawi się pianka.Wtedy do wysokiej szklanki można włożyć kolejne 3 kostki lodu i przelać kawę. Dodać mleko do smaku i zabarwienia. Gotowe. Można popijać i chłodzić się.

  • Kokosowa kawa mrożona

    Kokosowa kawa mrożona

    Kawa bardzo dobrze komponuje się z kokosowymi dodatkami. Dzięki temu ma się posmak egzotyki w ustach i podwieczorek jest jeszcze przyjemniejszy. Aby uzyskać taki napój, potrzebne są:
    * 50 ml mleczka kokosowego,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1/2 szklanki wody,
    * 2 łyżeczki cukru,
    * wiórki kokosowe.
    Kawę zalać bardzo ciepłą wodą, posłodzić i dodać mleko. Kiedy mieszanka ostygnie, włożyć ją do lodówki. Po 30 minutach wyjąć specyfik i wlać mleczko kokosowe. Posypać wiórkami kokosa, żeby smak był bardziej intensywny. Można dodać również 2 – 3 kostki lodu albo ozdobić całość bitą śmietaną.

Popularne tagi
  • przemiana materii
  • mleko
  • pieprz cayenne
  • mikrofalówka
  • mleko beztłuszczowe
  • parzenie herbaty rooibos
  • kawa z likierem pomarańczowym
  • nietypowe zastosowanie herbaty
  • mikser
  • napój
  • koniak
  • napój bezalkoholowy
  • wanilia
  • bawarka
  • spienianie mleka w domu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising