Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na gorącą czekoladę z bitą śmietaną

Opiekun artykułu: cwanek
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 15 min.
Przepis na gorącą czekoladę z bitą śmietaną

Przepis na gorącą czekoladę z bitą śmietaną

Powoli zbliżają się już coraz bardziej chłodne dni, a wieczory będą robić się coraz bardziej szare oraz dłuższe. Nie ma wątpliwości, iż u wielu z nas pojawi się prawdziwa jesienna chandra, nasilająca się, gdy tylko spadnie trochę deszczu i powieje zimniejszy wiatr. W takie właśnie dni oraz wieczory może nam pomóc ciepły koc, dobre towarzystwo, wciągająca książka oraz pyszny rozgrzewający napój. Napój słodki, kaloryczny, poprawiający nastrój już od pierwszego łyka. Będzie nim nic innego, jak gorąca czekolada z bitą śmietaną – lekarstwo na całe zło oraz zimno tego świata. Nie musisz wychodzić z domu i iść do kawiarni, żeby ją wypić – wystarczy twoja kuchnia i kilka składników.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

70 g czekolady mlecznej

30 g czekolady gorzkiej

500 ml mleka

pół szklanki śmietany kremówki

2 łyżeczki cukru

2 szczypty kakao gorzkiego

2 szczypty przyprawy do piernika (opcjonalnie)

70 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 500 ml mleka pół szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru 2 szczypty kakao gorzkiego 2 szczypty przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • Rozpuszczanie

    Rozpuszczanie

    Do rondelka z grubym i nieprzywieralnym dnem wlej pół litra pełnotłustego mleka. Połóż rondel na ogniu i przez kilkanaście sekund podgrzewaj mleko, a następnie wrzuć do niego pokruszone kostki mlecznej oraz gorzkiej czekolady. Zmniejsz ogień. Od tej chwili nie spuszczaj z oczu tej mikstury. Przez cały czas stój przy rondelku i mieszaj rozpuszczającą się czekoladę.W momencie, kiedy czekolada już się rozpuści, możesz wyłączyć ogień. Możesz jednak mieszać ją jeszcze przez kilka chwil na ogniu, wówczas zrobi się bardziej gęsta i będzie wyglądała tak jak ta z kawiarni.

  • Przygotowanie bitej śmietany

    Pół szklanki śmietany kremówki 36% przelej do miski do ubijania mikserem. Zacznij ją ubijać, a po chwili, nie przestawając, dorzuć dwie łyżeczki cukru. Ubij kremówkę na bardzo zwartą bitą śmietanę, która nie utopi się w czekoladzie.

  • Przelewanie do kubków

    Przyszykuj dwa kubki lub przezroczyste szklanki i wlej do nich gorącą czekoladę. Następnie na każdym z nich, za pomocą łyżki, ułóż warstwę bitej śmietany, wystającej za brzeg kubka/szklanki.

  • Dekoracja

    Dekoracja

    Gorąca czekolada jest już gotowa do wypicia/zjedzenia, jednak warto ją jeszcze udekorować oraz dodać więcej czekoladowego smaku. Posyp bitą śmietanę szczyptą gorzkiego kakao, a także, jeśli lubisz, szczyptą przyprawy do pierników. Będzie smakowała wybornie w ten deszczowy, zimny wieczór. Smacznego!

Popularne tagi
  • herbata z liści wiśni
  • płynna czekolada
  • składniki chemiczne
  • piernik
  • przepis na tajską kawę
  • sól
  • odchudzanie
  • cukier trzcinowy
  • kuchnia hinduska
  • herbata ziołowa
  • pianki marshmallow
  • maseczka kawowa
  • goździki
  • kubek
  • frappe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising