Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować mazurek malinowy o wyglądzie pisanki?

Opiekun artykułu: stanik
Jak przygotować mazurek malinowy o wyglądzie pisanki?

Jak przygotować mazurek malinowy o wyglądzie pisanki?

Tradycyjny mazurek to jedno z najbardziej znanych ciast wielkanocnych, typowe dla Polski. Istnieją różne rodzaje ciasta, w zależności od regionu kraju oraz od własnych pomysłów. Dzięki temu na stołach króluje prawdziwa różnorodność. Co ciekawe, mazurek może być również ozdobą, nie tylko smaczną, ale przypominającą wyglądem wielkanocne jajo. Zachęcamy do spróbowania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby przyrządzenie pysznego mazurka było możliwe, konieczne jest zebranie niezbędnych produktów. Są nimi:
    * 250 g mąki,
    * 250 g cukru pudru,
    * 250 g dżemu malinowego,
    * 120 g migdałów,
    * 60 g cukru,
    * 30 g masła,
    * 2 żółtka jaj (ugotowanych na twardo),
    * 1 surowe żółtko,
    * 3 łyżki syropu malinowego,
    * polewa czekoladowa (gotowa).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowane migdały sparzyć wrzątkiem w miseczce. Odczekać 3 – 5 minut i odcedzić z wody, po czym obrać ze skórki i zemleć, np. w młynku. Można również zakupić już zmielone migdały albo przynajmniej już obrane, żeby ułatwić sobie pracę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę przesypać na stolnicę. Posiekać do niej chłodne masło, cukier zwykły, zmielone migdały, żółtko oraz starte lub posiekane drobno ugotowane żółtka. Zagnieść ze składników bardzo gładkie, jasne ciasto. Nadać mu kształt kuli, a następnie owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 – 40 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć z niego dwa owalne placki przypominające jajo. Ułożyć je na blasze do pieczenia przykrytej papierem pergaminowym.Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wystudzeniu placków jeden z nich posmarować dżemem, a następnie zakryć drugim. W misce utrzeć cukier puder z sokiem malinowym oraz 3 łyżkami wody. Gdy składniki staną się gęstym lukrem, posmarować nim dobrze całe ciasto. Pozostawić do wyschnięcia.Polewę czekoladową przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i ozdobić nią ciasto – tworząc paski, esy-floresy, kropki, wedle własnego uznania oraz wyobraźni. Można ozdabiać również bakaliami albo ozdobami z marcepanu, aby mazurek prezentował się jeszcze ciekawiej.

Popularne tagi
  • wyprzedaż garażowa
  • zupa
  • słomka
  • taśma maskująca
  • rady
  • wiosna
  • żółty filc
  • ukrycie jajek
  • pączki z twarogiem
  • przyprawa
  • wykałaczki
  • syrop malinowy
  • sposoby na wchłanianie tłuszczu
  • sposób ozdabiania serwetkami
  • zajączek ze skarpetki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising