Jak przygotować peeling do stóp z cukru?

Jak przygotować peeling do stóp z cukru?
Peeling jest ważnym zabiegiem, dzięki złuszczaniu starego naskórka przywracającym naszej skórze elastyczność i witalność. Bardzo popularne są różnego rodzaju peelingi cukrowe. Łatwo jest je przygotować, a są bardzo skuteczne. Taki cukrowy peeling można także zastosować do pielęgnacji stóp. Jak przygotować peeling do stóp z cukru, dowiesz się z tego artykułu.
Osoby, które cierpią na alergię, powinny sprawdzić, czy mogą zastosować peeling z olejkiem eterycznym, wykonując test (należy nałożyć niewielką ilość peelingu na wewnętrzną stronę nadgarstka lub na skórę pod kolanem i po pewnym czasie sprawdzić reakcję). Niektórych olejków eterycznych nie mogą także używać kobiety w ciąży.
- Z czego można zrobić cukrowy peeling do stóp?  - Najważniejszymi składnikami peelingu są cukier (można użyć białego cukru, ale brązowy cukier trzcinowy zawiera kwasy AHA, które potęgują efekt peelingu) oraz płynny tłuszcz (na przykład oliwa z oliwek, olejek kokosowy, olejek migdałowy). Do tej bazy dodajemy potrzebne naszej skórze witaminy (najlepiej A+E) oraz olejki eteryczne lub inne substancje, nadające naszemu peelingowi przyjemny zapach. Dzięki dodaniu do peelingu miodu zawierającego wiele cennych składników preparat będzie jeszcze bardziej skuteczny. 
- Jak działa peeling?  - Peeling oczyszcza i wygładza skórę, usuwa martwy naskórek, dzięki czemu skóra lepiej oddycha i staje się bardziej nawilżona. Witaminy poprawiają kondycję skóry, a miód dodatkowo zwiększa jej elastyczność. Peeling nakładamy na stopy i masujemy je kolistymi ruchami. Zabieg powinno się wykonywać dwa – trzy razy w tygodniu. 
- Jak przygotować peeling?  - Składniki peelingu należy starannie wymieszać. Preparat przekładamy do zakręcanego szklanego lub plastikowego pojemnika. Przygotowany samodzielnie peeling można przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. 
- Peeling z miodem  - Do miseczki wsypujemy pół szklanki cukru. Dodajemy pół szklanki oliwy z oliwek, łyżkę miodu, aromat migdałowy (do ciasta) i 3 kapsułki witaminy A+E. Mieszamy składniki i przekładamy peeling do pojemnika z zamknięciem. 
- Peeling z cytryną  - Wsypujemy do naczynia pół szklanki brązowego cukru. Dodajemy łyżkę miodu, kilka kropli oliwy z oliwek oraz pół łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. 
- Peeling z grejpfrutem  - Do miseczki wsypujemy dziesięć łyżek cukru trzcinowego. Dodajemy dwie łyżki oliwy oraz jedną łyżkę soku z grejpfruta. 
- Peeling waniliowy  - Wsypujemy do miseczki dwie szklanki brązowego cukru i pół szklanki białego. Następnie dodajemy pół szklanki oleju słonecznikowego, jedną łyżkę miodu oraz jedną łyżkę ekstraktu z wanilii. 





















