Zakumaj.pl

Jak przygotować pierniczki na choinkę?

Jak przygotować pierniczki na choinkę?

Współczesne dekoracje choinkowe nie przypominają już tych tradycyjnych, gdy nie używano szklanych bombek, ozdoby wykonywano z panieru, wydmuszek i orzechów, a oprócz nich na choince wieszano jabłka, owinięte kolorowym papierem cukierki oraz ozdobne pierniki. Jak przygotować takie tradycyjne pierniczki na choinkę, dowiesz się z tego artykułu.

  • Przygotowujemy syrop

    Jednym ze składników świątecznych pierniczków jest syrop cukrowy (złoty syrop). Przygotowujemy go w następujący sposób. Najpierw do dużego rondla wlewamy 50 ml wody i wsypujemy 200 g cukru. Rondel stawiamy na średnim ogniu. Zawartość mieszamy, kręcąc rondlem, aż cukier skarmelizuje się i uzyska ciemnozłoty kolor. Teraz powoli dodajemy 600 ml wody, kilogram cukru oraz dwa plasterki cytryny. Zmniejszamy ogień i gotujemy syrop przez 45 minut, co pewien czas mieszając. Gotowy syrop jest dość rzadki, ale gęstnieje podczas stygnięcia.

  • Wyrabiamy ciasto na pierniczki

    Wyrabiamy ciasto na pierniczki

    Wkładamy do miski pół kostki miękkiego masła, dodajemy pół szklanki brązowego cukru i ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy syrop cukrowy, mąkę, imbir i sodę i ubijamy dalej. Ciasto powinno być jednolite i nadawać się do rozwałkowania.

  • Przygotowujemy pierniczki

    Przygotowujemy pierniczki

    Ciasto należy rozwałkować na grubość około 4 mm. Zanim je rozwałkujemy, połóżmy na spodzie oraz na wierzchu arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy je i używając foremek, wycinamy pierniczki o różnych kształtach. W każdym pierniczku wykonujemy otwór do przewleczenia wstążki,

  • Pieczemy pierniczki

    Pieczemy pierniczki

    Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza na 6 do 8 minut. Po upieczeniu powinny być złote.

  • Wykańczamy pierniczki

    Wykańczamy pierniczki

    Po wyłączeniu piekarnika wyjmujemy pierniczki, gdy całkowicie ostygną. Przez przygotowane otwory przewlekamy kawałki wstążki lub ozdobnego sznureczka i zawiązujemy końce. Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Przed Wigilią powiesimy je na choince.

Czego potrzebujesz:

pół kostki masła (125 g)

pół szklanki brązowego cukru (90 g)

dwie trzecie szklanki syropu cukrowego (230 g)

dwie i pół szklanki przesianej mąki (375 g)

dwie łyżeczki mielonego imbiru

jedna łyżeczka sody do pieczenia