Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować sos marinara?

Opiekun artykułu: grzes
Wymagany czas: 40 min.
Jak przygotować sos marinara?

Jak przygotować sos marinara?

Sos marinara to jeden z najbardziej rozpowszechnionych sosów włoskich. Jego charakterystyczny, ziołowy smak poprawia każdą potrawę. Można go używać zarówno jako samodzielnego sosu, jak również jako bazy do innych sosów, w tym sosu z anchois, z kaparów, z czerwonego wina. Ważne jest jednak, żeby sam sos marinara smakował, jak powinien – nie zwlekaj i zrób go samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przyrządzić doskonały sos marinara, niczym z włoskiej restauracji, potrzebne są określone, świeże składniki spożywcze, w tym:
    * 1 puszka pomidorów (można zastąpić 500 g świeżych pomidorów),
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 cebula,
    * 1/2 łyżeczki oregano suszonego,
    * 1/2 łyżeczki bazylii,
    * oliwa z oliwek,
    * cukier,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cebulę dokładnie obrać z otaczającej ją łupinki. Posiekać na drobne kawałeczki. Do rondla z grubszym dnem wlać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż do momentu, kiedy zeszkli się cała. W tym czasie obrać z łupinek czosnek, po czym przecisnąć go przez praskę i wrzucić do rondla. Podsmażać przez 1 minutę, mieszając często, żeby nie doszło do przypalenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Puszkę z pomidorami otworzyć i przełożyć jej zawartość do rondla. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, musisz je najpierw sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałeczki i dopiero wtedy wrzucić do rondla.Pomidory oraz cebulę z czosnkiem wymieszać. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć garnek pokrywką – dusić przez 30 minut na niewielkim ogniu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pod koniec gotowania sosu dodać 1 łyżeczkę cukru, przyprawy – bazylię i oregano – po czym wymieszać dokładnie i spróbować, czy nie trzeba dodać większej ilości przypraw. Jeżeli smak jest odpowiedni dla Twojego podniebienia, to znak, że sos marinara jest gotowy do wykorzystania. Można od razu polewać nim wybraną przyprawę albo przełożyć na później do słoika jako podstawę do innego sosu z kuchni włoskiej.

Popularne tagi
  • zimny sos
  • słodka papryka
  • mięso grillowane
  • przepis na pesto z orzechów pinii i bazylii
  • sos alfredo
  • produkty spożywcze
  • aromat
  • dresing
  • dodatek go dań
  • orzechy
  • dodatek do przystawek
  • przepis na sos z kurek w winie
  • ryba
  • sos z żurawiny
  • makaron spaghetti
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising