Jak przygotować szparagi z grilla?

Jak przygotować szparagi z grilla?
Szparagi są rzadko jadanym produktem, ponieważ wiele osób nie wie, jak je przygotować. Jeśli już się na to decydują, gotują je, a to nie zawsze potrafi wydobyć z warzywa odpowiedni smak i aromat. Lepiej zdecydować się na przygotowanie szparagów na grillu, wtedy o wiele łatwiej jest wydobyć ich walory smakowe i zapachowe.
- Szparagi z koperkiem  - Przygotowanie szparagów na grillu nie musi być trudne. Wystarczy jedynie przygotować odpowiednie składniki: 
 * 1 wiązkę szparagów zielonych,
 * 1 pęczek koperku,
 * 1 pęczek szczypiorku,
 * 370 g jogurtu naturalnego,
 * oliwę z oliwek,
 * pieprz,
 * sól.
 Szparagi obrać i wysuszyć. Zdrewniałe końcówki odciąć, a następnie nasmarować warzywo oliwą z oliwek i posypać solą. Położyć je na rozgrzanym grillu w poprzek kratek rusztu albo na tacce aluminiowej. Piec, obracając co jakiś czas.Z jogurtu naturalnego wydzielić dwie części. Do jednej dodać posiekany szczypiorek, do drugiej koperek. Obie doprawić solą i pieprzem, zamieszać. Podawać razem ze szparagami, gdyż z dodatkiem dipu lepiej smakują.
- Szparagi z szynką  - Bardzo dobrym daniem są szparagi z szynką. Stanowi ona doskonały dodatek do chrupiącego warzywa. Aby przyrządzić takie danie, potrzebne są: 
 * 10 szparagów zielonych,
 * 10 plasterków szynki parmeńskiej,
 * 1/2 szklanki parmezanu,
 * oliwa z oliwek,
 * kolendra,
 * pieprz,
 * sól.
 Umyć szparagi. Odciąć zdrewniałe części. Szynkę rozłożyć na blacie i posypać parmezanem uklepując go nieco, żeby nie tworzył zbyt grubej warstwy. Szparagi nasmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą oraz pieprzem, po czym zawinąć wokół nich szynkę z serem. Układać je na ruszcie – można na tacce aluminiowej – i smażyć do momentu, w którym szynka będzie chrupiąca, a szparagi soczyście zielone.
- Szparagi z przyprawami  - Pachnące przyprawy mogą w dobry sposób urozmaicić szparagi, które wielu osobom wydają się bez smaku. Potrzebne są do tego: 
 * 1 pęczek szparagów zielonych,
 * 1 łyżka soku z cytryny,
 * 5 łyżek oliwy z oliwek,
 * 3 ząbki czosnku,
 * sól,
 * zioła prowansalskie.
 Odciąć zdrewniałe fragmenty szparagów. Umyć pozostałe części. Czosnek przecisnąć przez praskę do miski, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać, po czym nasmarować szparagi marynatą. Warto używać do tego pędzelka. Szparagi położyć bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie i w trakcie przypiekania jeszcze 1 – 2 razy posmarować marynatą. Zdjąć z grilla, gdy przybiorą brązowawy kolor.

















