Zakumaj.pl

Jak przygotować ziemniaczane mumie?

Jak przygotować ziemniaczane mumie?

Przygotowania do przyjęcia halloweenowego nie są takie proste jak przygotowania do zwykłej imprezy towarzyskiej. Konieczne jest wymyślenie i podanie czegoś, co kojarzy się z tematyką spotkania – czegoś pełnego grozy, a jednocześnie zabawnego i smacznego. Ziemniaki, które przypominają mumie, nadają się idealnie. Nie tylko ciekawie wyglądają na talerzu, ale dobrze smakują.

  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie ziemniaczanych mumii może zająć niewiele czasu, jeżeli przedtem przygotuje się wszystkie składniki. Powinny znaleźć się wśród nich następujące produkty:
    * 4 duże, podłużne ziemniaki,
    * 4 oliwki czarne,
    * mięso mielone,
    * ser mozzarella,
    * papryka mielona ostra,
    * pieprz,
    * sól,
    * 1 opakowanie sosu pomidorowego,
    * parmezan (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Przygotowane ziemniaki umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie owinąć folią aluminiową. Włożyć je do piekarnika na 60 minut, a przed wyjęciem sprawdzić miękkość widelcem. Są dobre, jeżeli widelec swobodnie w nie wchodzi. Wtedy wyjąć je i ostudzić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mięso mielone doprawić papryką, solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Podgrzać je na oleju i smażyć do momentu, aż będzie dobre w środku.Sos pomidorowy rozrobić wedle instrukcji podanej na opakowaniu, ale rozrabiając z mniejszą ilością wody. Zalać nim mięso i podsmażać przez 5 – 10 minut. Sosu nie może być za dużo, żeby nie zalał ziemniaków.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ostudzone ziemniaki przekroić na pół. Środek każdego wybrać łyżką, zostawiając 1 cm miąższu z każdego boku oraz z góry i z dołu. Puste miejsca uzupełnić mięsem mielonym, tak żeby wystawało ponad warzywo.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Mozzarellę pokroić na paski. Ułożyć je naprzemiennie na mięsie mielonym, tak jak leżą bandaże mumii. Na górze każdego kawałka misa położyć po 2 plasterki oliwki. Tak przygotowane mumie położyć na blasze do pieczenia i wsunąć do piekarnika.Piec maksymalnie 5 – 7 minut, do momentu stopienia się sera. Podawać gorące i dodatkowo posypane parmezanem. Smacznego!