Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotowywać zdrowe soki z warzyw i owoców?

Opiekun artykułu: szmaragd
Jak przygotowywać zdrowe soki z warzyw i owoców?

Jak przygotowywać zdrowe soki z warzyw i owoców?

Soki z warzyw i owoców to niezbędny składnik naszej diety. Pięć porcji warzyw lub owoców (w tym oczywiście mogą być soki) spożytych w ciągu dnia zapewnia nam poprawę metabolizmu, wzmocnienie odporności i świetne samopoczucie. Soki dostarczają cennych witamin i mikroelementów. Ale uwaga: nie wszystkie. Te kupione w sklepie na ogół zawierają mnóstwo cukru, barwników i konserwantów i często są wyrabiane z ekstraktu owocowego. Zdrowe są soki naturalne. Można je przygotować w domu, czasem kupić (to te z wyjątkowo krótkim terminem przydatności do spożycia). Jak przygotowywać zdrowe soki z warzyw i owoców, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Jakie warzywa i owoce nadają się na soki?

    Jakie warzywa i owoce nadają się na soki?

    Warzywa i owoce przeznaczone na soki powinny być świeże i w dobrym gatunku. Oczywiście bardzo dobrze jest, jeśli mamy ogródek albo działkę i uprawiamy je sami. Natomiast w sytuacji, gdy musimy te produkty kupić, warto poszukać sklepów sprzedających produkty ekologiczne. Najzdrowsze są warzywa i owoce z upraw ekologicznych, gdyż choć może nie są tak dorodne, na ogół mamy gwarancję, że nie stosowano tam szkodliwych substancji chemicznych. Najlepsze są te warzywa i owoce, które były nawożone organicznie (kompostem czy obornikiem), a przed szkodnikami chroniono je naturalnymi metodami. Przed zakupem większej ilości produktów na przetwory warto oczywiście sprawdzić wiarygodność danego dostawcy.

  • Przygotowanie produktów

    Zakupionych lub zebranych warzyw i owoców nie należy zbyt długo przechowywać, powinno się jak najszybciej przystąpić do przygotowania soków. Zwiędnięte albo nadpsute produkty tracą swoje wartości odżywcze. Owoce i warzywa przeznaczone na sok należy starannie umyć. Jeżeli je obieramy lub rozdrabniamy, powinniśmy zwrócić uwagę, aby używane narzędzia (noże, tarki) były nierdzewne. Pokrojonych produktów nie należy przechowywać w wodzie, gdyż tracą wtedy cenne witaminy. Po wstępnej obróbce powinno się je jak najszybciej przerobić, a gotowy sok wykorzystać na bieżące potrzeby albo po pasteryzacji przechować na później.

  • Przygotowanie świeżych soków

    Przygotowanie świeżych soków

    Świeżo wyciśnięty sok warzywny albo owocowy jest najzdrowszy. Do jego przygotowania należy wykorzystać sezonowe produkty. Sok wyciskamy w sokowirówce. Jeśli chcemy zachować część soku na później, powinniśmy przelać go do ciemnej szklanej butelki, zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki. Świeżo wyciśnięty sok owocowy zachowuje pełną wartość przez cztery godziny, a warzywny przez cały dzień.

  • Przygotowanie soku na zimę – sposób pierwszy

    Przygotowanie soku na zimę – sposób pierwszy

    Przygotowujemy owoce, na przykład jabłka. Myjemy je i obieramy. Należy usunąć gniazda nasienne. Jeśli nie wykorzystujemy skórek (na przykład żeby zrobić ocet jabłkowy), nie obierajmy owoców, gdyż pod skórką znajduje się wiele wartościowych składników. Podzielone na ćwiartki jabłka wkładamy do sokowirówki. Wyciśnięty sok należy przelać do rondla, zagotować, następnie dodać cukru i po chwili gotowania odszumować. Gorący sok przelewamy do uprzednio wymytych i wyparzonych butelek, po czym mocno zakręcamy. Butelki trzeba jeszcze poddać przez 20 minut pasteryzacji w garnku z gorącą wodą. Ustawiamy je na stole na ściereczce, dokręcamy wieczka, przykrywamy kocem i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Przygotowanie soku na zimę – sposób drugi

    Przygotowanie soku na zimę – sposób drugi

    Do przygotowania soków na zimę można także wykorzystać sokownik. Dzięki specjalnej konstrukcji po wlaniu wody, włożeniu owoców i podgrzaniu otrzymujemy gorący sok. Owoców nie trzeba obierać, wystarczy je umyć. Otrzymamy sok przelewamy do wyparzonych butelek, a ponieważ jest gorący, nie musimy go ponownie pasteryzować. Butelki zakręcamy nakrętkami typu twist – jeżeli po zamknięciu nakrętki pozostają wklęsłe, to znaczy, że butelki są szczelne. Taki sok można przygotować bez cukru.

Popularne tagi
  • soki warzywne
  • soki owocowe
  • czerwone ciałka krwi
  • witamina d
  • niedobór witaminy d
  • sokownik
  • śledź
  • suplementacja
  • sokowirówka
  • dieta
  • witaminy
  • szpik kostny
  • witamina b12
  • mleko
  • grzyby
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
Zobacz również