Jak przyrządzić smaczny sos czosnkowy Dukana?
Jak przyrządzić smaczny sos czosnkowy Dukana?
Dieta Dukana jest znana, ale nie tylko ze swoich odchudzających właściwości. Znana jest także z pomysłów na ciekawe potrawy oraz na nowe wersje znanych już posiłków oraz dodatków. Jednym z nich jest sos czosnkowy, który jest niskokaloryczny i wart używania, nawet kiedy dieta już się skończy, żeby utrzymać uzyskaną linię. Choć sos wydaje się nieistotnym drobiazgiem, jak każdy dodatek ma wpływ na figurę.
Niezbędne składniki spożywcze
Zrobienie sosu czosnkowego według Dukana jest łatwe, jeśli wcześniej przygotuje się dobrej jakości składniki, w tym:
* 2 ząbki czosnku,
* 1 gęsty jogurt naturalny,
* pieprz,
* koperek,
* bazylia,
* sól,
* 1 łyżeczka ketchupu (opcjonalnie).
Krok pierwszy
Jogurt przelać do miseczki. Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę. Opcja przeciskania przez nią jest znacznie korzystniejsza dla sosu niż siekanie nawet na najdrobniejsze kawałeczki. Wymieszać oba składniki. Można odstawić na 5 minut, ale nie jest to konieczne.
Krok drugi
Do jogurtu z czosnkiem dodać wybrane zioła – bazylię, sól, odrobinę pieprzu, posiekany koperek. Dodać również ketchup, ale koniecznie bez cukru, czyli zrobiony samodzielnie bądź wybrany dokładnie z półki sklepowej. Całość przełożyć do blendera i zacząć miksować.
Krok trzeci
Uzyskany sos przełożyć ponownie do miseczki. Będzie on dość płynny, jak sos, jednak można go zagęścić w razie potrzeby, wkładając do lodówki na 15 minut. Sos czosnkowy Dukana, jak już wspomniano, można wykorzystywać także poza wyznaczoną dietą jako świetny dodatek do mięs, frytek, przekąsek, pizzy, urozmaicający każde danie swoim wyrazistym smakiem.