Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić dobre kotlety z kurczaka?

Opiekun artykułu: kacha
Jak przyrządzić dobre kotlety z kurczaka?

Jak przyrządzić dobre kotlety z kurczaka?

Z kurczaka można zrobić bardzo wiele dań, chociaż niekoniecznie trzeba wykorzystywać do tego całą kurę. Równie dobrze sprawdzą się jedynie piersi, z których można zrobić smaczne kotlety, znacznie zdrowsze niż tradycyjne kotlety schabowe.Kotlety z piersi z kurczaka bardzo dobrze smakują z surówką i ziemniakami, jak również z frytkami i ketchupem w wersji dla najmłodszych.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania smacznych kotletów potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród najważniejszych znajdują się:
    * 2 piersi kurczaka,
    * 1 jajko,
    * mąka,
    * bułka tarta,
    * olej słonecznikowy,
    * przyprawa do kurczaka,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do głębokiego talerza wbić jajko. Dosypać przyprawę do kurczaka i wymieszać przy pomocy widelca, żeby uzyskać żółtą masę.

    Na jeden płaski talerz nasypać mąkę, na drugi bułkę tartą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mięso umyć pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem na płaskie placki – chyba że lubi się grube kotlety, wówczas ten krok można pominąć. Gotowe mięso obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej, każdy z obu stron.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Układać na niej kotlety i przypiekać z obu stron, aż panierka będzie mocno brązowa.

    Usmażone kotlety odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać jeszcze ciepłe, z dowolnymi dodatkami.

Popularne tagi
  • przepis na kurczaka w ziołach
  • mięso wieprzowe
  • składniki spożywcze
  • tradycyjny bigos
  • pierś z kurczaka
  • grzyby leśne
  • sos czosnkowy
  • pielmieni
  • przepis na babkę ziemniaczaną
  • mięso z rosołu
  • sos balsamiczny
  • brytfanna
  • śmietana
  • mrożony szpinak
  • pieczenie mięsa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising