Zakumaj.pl

Oryginalny kurczak w sosie morelowym – jak go przyrządzić?

Wymagany czas: 35 min.
Oryginalny kurczak w sosie morelowym – jak go przyrządzić?

Kurczak z sosem może tworzyć apetyczne danie na obiad albo nawet na kolację, jeśli chce się zaskoczyć biesiadników oryginalnym smakiem. Daniem, które z pewnością zachwyci, będzie kurczak w sosie morelowym, nietypowy, lekko słodki, wyrazisty. Spróbuj wykonać go według naszego sprawdzonego przepisu, a nie pożałujesz.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Aby przyrządzić oryginalne danie z drobiem w roli głównej, konieczne jest przygotowanie ściśle określonych składników spożywczych, czyli:
    * 4 filetów z kurczaka,
    * 4 moreli świeżych,
    * 2 łyżek dżemu morelowego,
    * 2 łyżek estragonu,
    * 1 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 szalotki,
    * 1/4 szklanki mąki,
    * 3/4 szklanki wina białego,
    * pieprzu,
    * soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Filety z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić z resztek błonek oraz innych zbędnych elementów. Następnie rozbić je tłuczkiem, podobnie jak przygotowuje się kotlety. Dobrze, żeby były cienkie, jednak bez przesady, mięso nie może zostać przerwane. Gotowe plastry mięsa natrzeć solą oraz pieprzem.

    Na talerzyk wysypać mąkę i obtoczyć w niej każdy z filetów, strzepując nadmiar mąki, aby nie psuła smaku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na szerokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim filety z kurczaka, poświęcając 3 – 5 minut na każdą stronę mięsa. Po usmażeniu, gdy będą miały ładny brązowy kolor, przełożyć je na talerz i przykryć drugim talerzem – głębokim, aby nie wystygły podczas przygotowywania sosu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Posiekać umytą szalotkę. Wyjąć drugą patelnię – musi być chłodna, więc użycie tej, na której były smażone kotlety, jest niewskazane. Na patelnię wrzucić szalotkę oraz zalać ją białym winem. Podgrzewać, aż 1/2 wina wyparuje. W tym czasie można zająć się morelami, umyć je, pozbawić pestek i dodać do przyszłego sosu. Smażyć przez 3 minuty, a następnie doprawić dżemem morelowym, solą, estragonem.Na zakończenie dodać podsmażone wcześniej kotlety i pozostawić na ogniu jeszcze na 3 minuty. Gotowy sos z mięsem podawać z ryżem albo kaszą.