Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić lemoniadę arbuzowo-malinową?

Opiekun artykułu: maryc
Wymagany czas: 25 min.
Jak przyrządzić lemoniadę arbuzowo-malinową?

Jak przyrządzić lemoniadę arbuzowo-malinową?

Jeśli orzeźwienie, to tylko z arbuzem. Dzięki niemu można odsunąć od siebie widmo przegrzania i poczuć miły chłodek w całym ciele. Można go jeść, ale można również zrobić z niego doskonałą lemoniadę. Będzie jeszcze lepsza, jeżeli poza arbuzem doda się do niego również odrobinę malin. Uzyskany napój to idealny towarzysz do relaksowania się na balkonie w piękny letni wieczór. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Do lemoniady można dodać 1 kieliszek wódki lub szampana, żeby uzyskać napój na romantyczny wieczór.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Żeby napój orzeźwiający udał się z powodzeniem, konieczne jest zebranie świeżych składników, wśród których muszą znajdować się:

    * 900 g arbuza,

    * 140 g malin świeżych albo mrożonych,

    * 1 szklanka soku cytrynowego,

    * 1 szklanka wody mineralnej,

    * 1 łyżeczka miodu,

    * kostki lodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Arbuza schłodzić, a kiedy będzie zimny, wydobyć z niego odpowiednią ilość miąższu, przy okazji pozbywając się pestek, jeżeli się w nim znajdują. Uzyskany miąższ przełożyć do blendera. Zalać go sokiem cytrynowym oraz dodać przemyte zimną wodą maliny – jeżeli są świeże. Wszystko razem zmiksować na intensywnie czerwoną papkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować duży dzbanek. Na jego górną, otwartą część, położyć sitko, po czym na nie przelać uzyskaną papkę owocową. Płyn od razu opadnie na dno. Jednak żeby wykorzystać go całkowicie i nie uronić ani odrobiny, należy miksturę mieszać łyżką, przecedzając ją przez otwory w sitku. Do uzyskanego soku wlać wodę mineralną.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Włożyć lemoniadę do lodówki minimum na 2 godziny, aby została bardzo dobrze schłodzona. Po schłodzeniu wyjąć, dodać kostki lodu i dosłodzić w razie chęci. Dla ozdoby oraz świeżości można wrzucić kilka listków mięty albo kilka plasterków limonki, żeby smak był jeszcze bardziej orzeźwiający. Tak przygotowanym napojem raczyć się codziennie lub tak długo, jak długo ma się ochotę na zdrowe ochłodzenie.

Popularne tagi
  • metody chłodzenia piwa
  • impreza
  • zielone smoothie
  • syrop cytrynowy
  • szampański koktajl
  • woda
  • składniki na mojito
  • nalewka cytrynowa
  • spirytus
  • por
  • syrop z agawy
  • hawaje
  • przepis na wódkę
  • przepis na koktajl truskawkowy z alkoholem
  • krem czekoladowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising