Jak przyrządzić pastę jajeczną do kanapek?

Jak przyrządzić pastę jajeczną do kanapek?
Szynka lub plasterki sera na kanapce mogą się w końcu znudzić. Wtedy pojawia się pytanie: co zrobić, żeby mieć smaczne śniadanie albo kolację. Odpowiedź jest prosta – pastę jajeczną. Ten wyrazisty w smaku dodatek komponuje się dobrze z każdym rodzajem pieczywa, jest sycący, a do tego prosty do przyrządzenia.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Wykonanie pasty jajecznej będzie łatwe, jeśli zawczasu przygotuje się wszystkie składniki, konieczne świeże. Potrzebne będą: 
 * 4 jajka,
 * 1 ogórek kiszony,
 * 2 łyżki majonezu,
 * 1 łyżka szczypiorku,
 * 1 łyżeczka musztardy,
 * 100 g sera żółtego,
 * pieprz,
 * sól.
- Krok pierwszy  - Wszystkie jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu wystudzić w zimnej wodzie, aby nadawały się do swobodnego obierania. - Obrać i wszystkie pokroić w niewielkie kostki. 
- Krok drugi  - Ogórek obrać ze skórki i pokroić, także w drobną kostkę, najlepiej nie większą niż fragmenty jajek. Przełożyć oba składniki do jednej miski. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich albo drobnych oczkach – wedle uznania – i dodać do pozostałych produktów. 
- Krok trzeci  - Do miski dodać musztardę, majonez oraz przyprawy, w tym szczypiorek. Wymieszać wszystko dokładnie, używając do tego widelca. Pozwoli to na dodatkowe rozdrobnienie składników, zwłaszcza jajka, i uzyskania dobrej do smarowania pasty.Gotową pastę można od razu nakładać na pieczywo dowolnego rodzaju i podawać, zarówno na śniadanie, jak i na kolację. 


















